Hej då Ohly! Synd att du går.

Minns ni bröstpumpen? I valrörelsen fick Lars Ohly frågan om hur han kunde vara för obligatorisk delning av föräldraledigheten. Män kan väl inte amma? “Min fru använde bröstpump.”

Lars Ohly som nu avgår som ordförande för Vänsterpartiet har på många sätt varit en trogen tjänare för borgerligheten. Grodor hoppade ur mun på honom. Valrörelsen var sannolikt förlorad för de rödgröna i samma stund som Mona Sahlin tvingades av sina partikamrater att ta med Vänsterpartiet i det rödgröna valsamarbetet.


Lars Ohly, bröstpumpspolitkens upphovsman.

Jag jublar därför inte över Lars Ohlys avgång. Ohly var en företrädare för vänsterfalangen i partiet, ni vet de som aldrig slutade kallas sig för kommunister. Ohly själv slutade inte att kalla sig för det förrän under press av allmänhet och samarbetspartier. Det satt långt inne och kom inte spontant. I själ och hjärta kallar han sig säkerligen för kommunist alltjämt, precis som på den tiden Vänsterpartiet utgjorde Sovjetdiktaturens förlängda arm i Sverige. Vänsterfalangen inom partiet kommer aldrig att göra några valframgångar. Vänsterfalangen kommer alltid ha samarbetssvårigheter med sossarna.

Efterträdaren, oavsett vem det blir, kommer att bli en mer modern politiker. Han eller hon är tränad i samtidens politiska klimat där avslipade kanter är framgångsrikt. Namn som Jonas Sjöstedt eller Hans Linde känns inte som rigida kommunister. En dark horse skulle möjligen vara överlevaren från Utöya Ali Esbati. Han sitter inte i riksdagen, men är radikal och populär. Kanske skulle han kunna bli vänsterfalangens nya kandidat? Låt oss hoppas.

__________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Hej då Ohly! Synd att du går.”

Kommentarer är stängda.