Rätt att bromsa, men något annat måste komma istället

Smålandspostens ledarsida är snäll mot Reinfeldt & Borg, trots beskedet om uteblivna skattesänkningar:

Det finns ingen anledning att betvivla att Sveriges finansiella beredskap är god. Däremot är hotet inte alls lika stort som tidigare … Konjunkturinstitutet som lämnat preliminära siffror till regeringen talar försiktigt om att tillväxten går ned från 2,9 till 2 procent. Skatteintäkterna kommer alltså att fortsätta att öka, hela detta år och sannolikt även nästa år, om än inte lika mycket som regeringen hade hoppats.

Trots detta skjuter regeringen skattesänkningarna på framtiden. Därigenom säkrar Sverige tryggt sina välfärdssystem. Även om konjunkturen viker kraftigt kommer Sverige inte att behöva göra några tunga besparingar i välfärden.

Hade jag haft plats att skriva längre hade jag också velat uppmärksamma det som SvD tar upp på sin ledarsida. Skattesänkningarna är den viktigaste biten i regeringens jobbpolitik. Det är naturligtvis rätt att dra i bromsen vad gäller utgifter om intäktsprognoserna försämras – skräckexempel på motsatsen finns överallt. Men “reformutrymmet”, alltså de pengar som faktiskt finns på pluskontot måste gå till något som kan skapa jobb. Vad?

Jag föreslår sänkt restaurangmoms, det är en skattesänkning som faktiskt har stöd av en majoritet i riksdagen. MP är nämligen för en sådan skattesänkning.

Dela med andra: