Sverige lever vidare som monarki

Mina varmaste gratulationer till kronprinsessan och hennes make! Grattis också till Sverige som nu kan vara förvissat om att landet fortsätter att vara en monarki i en generation till.

IMG_3457

I EU-sammanhang heter Sverige alltid “the Kingdom of Sweden”. Det är bara ett fåtal länder som kan stoltsera med en sådan titel. De flesta länder heter “the Republic of Something” – grått, byråkratiskt, genompolitiserat, trist.

Att Sverige fortfarande är ett kungadöme är själva signaturen för vår gamla fina demokrati. Sverige är en av de äldsta demokratierna i världen, och monarkins bevarande är ett resultat av detta. Det är få symboler som är så tätt förknippade med den svenska demokratin som kungahuset.

Tack Victoria och Daniel för den fina nyheten! Tack för att vi kan behålla Sverige som ett kungadöme!

Dela med andra:

4 reaktioner till “Sverige lever vidare som monarki”

  1. Och tack vare den borgerliga regeringen 1979-1980 har vi en successionsordning som inte bryr sig om barnets kön. Det är den förstfödde som blir tronföljare och arvprins/-prinsessa.

  2. Jag är egentligen inte särskilt engagerad i frågan (republik eller konstitutionell monarki tycker jag är en ganska ointressant fråga så länge monarken inte har någon politisk makt), men Stefan – Nog är du väl väl medveten om att frågan inte har något som helst att göra med detta barn? Det är ju liksom det vi har successionsordningen till…

    Med detta sagt, allt gott åt alla blivande föräldrar, kungliga eller icke!

  3. I Sverige brukar vi skita i grundlagarna. Succesionsordningen avskaffas i samma stund som politikerna vill bli av med den. En tronarvinge är svårare att bli av med.

Kommentarer är stängda.