Bevara centern som borgerligt parti

Inte nog med att Annie Lööf verkar ha störst stöd i centerns riksdagsgrupp, idag fick vi dessutom svart på vitt att konkurrenten Anna-Karin Hatt inte har koll på sin borgerliga kompass. Lööf är tydligt mot kvotering av föräldraförsäkringen. Hatt är för kvotering.

Därmed kan det rimligen inte vara så svårt för centerns medlemmar att veta vilken kandidat de ska stödja. Den tredje kandidaten Anders W Jonsson har inte sagt något alls om detta ännu, vilket inte vittnar om någon vilja att bli vald.

Annie Lööf får således ses som favoritkandidaten för oss som vill att centern ska fortsätta att vara ett stabilt borgerligt parti.

Det är för mig obegripligt hur någon borgerlig politiker kan vilja ha kvoterad föräldraförsäkring. Jag vet mycket väl varför det sägs vara viktigt. Frågan har debatterats länge. Men det är en fråga om frihet, att få bestämma över sin egen inkomst.

Det är klart att det kan finnas slitningar mellan man och hustru om vem som ska vara hemma med barnen. Det är inte alltid så att pappan smiter, utan ibland händer det att mamman lägger beslag på föräldrapenningen själv. Men är det politikernas uppgift att reda ut detta?

Jag tycker inte det. Statsmakten ska vi ha till att lösa omfattande kollektiva problem: polis och rättsväsende, ekonomisk tillväxt, skola, sjukvård, infrastruktur. Statsmakten ska inte användas för att lösa tjafs vid fruktostbordet. Det får vuxna människor faktiskt klara av själva.

______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: