Kulturrelativismens sammanbrott eller Maybe Bush was right after all

Sammanbrottet för Khaddafiväldet visar ånyo att mänskliga rättigheter och demokrati inte är en västerländsk kulturimperialistisk uppfinning utan helt enkelt bara en bra grej. Araber är inte ett folk vars kultur gör dem oemottagliga för “västerländska” frihetliga värderingar.

De neokonservativa i USA har med rätta fått utstå mycket kritik för sin naiva världsbild. Invasionen av Irak gick åt skogen, som bekant. Däremot har de neokonservativa ändå alltid haft rätt med avseende på sina grundläggande värderingar. De har envist hävdat att mänskliga rättigheter och demokrati är bra för alla folk över hela jorden. Att det inte råder demokrati överallt beror inte på att människor inte skulle vilja ha demokrati, utan på att de är förtryckta. Finge de välja själva skulle de välja demokrati.

Libyers, tunisiers, egypters och syriers frihetslängtan bevisar att det verkligen är så. I Libyens fall har dessutom bombmetoden funkat. Kanske det går att bomba fram en demokrati i alla fall. Hur som helst finns det inget som helst stöd för den minst sagt korkade kulturrelativistiska teorin, som säger att araber inte skulle vilja ha demokrati eftersom det är en västlig uppfinning.

Idag firar jag Libyens frihet med The Right Brothers låt Bush Was Right:

Democracy is on the way, hitting like a tidal wave
All over the middle east, dictators walk with shaky knees
Dont know what theyre gonna do,
their worst nightmare is coming true
They fear the domino effect, theyre all wondering whos next

(Därmed inte sagt att jag rekommenderar invasion av varje ond diktatur. Världen är långt krångligare än vad de amerikanska neokonservativa förstod.)
__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Kulturrelativismens sammanbrott eller Maybe Bush was right after all”

  1. Bush är en så härlig idealist, rättsvidriga invasioner och ocukpationer kan man ju naturligtvis ursäkta då han var naiv.

    Man vill bara sprida demokrati, världens supermakt hade aldrig kunnat räkna ut att hundratusentals människor skulle dö, att infrastrukturen skulle bombas sönder eller att människor förbittrat skulle kämpa emot då man stjäl deras resurser och nation.

    Låt oss aldrig få för oss töntigheter så som att krigen utkämpas för att hålla den amerikanska valutans värde intakt genom att binda den samman med de sinande oljereserverna.

    Om säg tre-fyra år kommer du och din blogg att verka mer än pinsamt fel ute =)

  2. Skulle min blogg vara pinsamt ute om fyra år? Kul skämt. Mina värderingar gör ett segertåg genom arabvärlden just nu.

Kommentarer är stängda.