Moderaterna lämnar kyrkovalet

Moderata partistyrelsen meddelar idag att partiet inte längre kommer att ställa upp i kyrkovalet. Det är ett mycket efterlängtat beslut. Det är dags att klippa navelsträngen.

Sedan 2000 är Svenska kyrkan inte längre en del av staten, men riksdagspartierna har haft svårt att klippa navelsträngen.

Som kristen och moderat tar jag emot dagens besked med glädje, både för partiet och för kyrkans skull. Sammanblandningen av politik och tro är mycket olycklig. Inte minst hämmar det kyrkans möjligheter att agera fritt i samhället. Hon misstänks alltid för att gå något partis ärenden.

De moderater som idag är engagerade i kyrkopolitiken kommer med all sannolikhet att fortsätta agera under samma partibeckning som förut. Det är olyckligt. Det är inget fel på människorna, men de borde organisera sig på ett annat sätt.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Moderaterna lämnar kyrkovalet”

 1. Det behövs ett nytt valsystem också med renodlade personval t ex som i England.

 2. Väl skrivet, men jag vänder mig emot formuleringen att man “har haft svårt att klippa navelsträngen”. Det antyder nämligen att Svenska kyrkan skulle sprungit ur riksdagen, partierna eller något annat i det civila samhället. Så är det inte. Kyrkan springer ur Kristus. Nej, Kyrkan har snarare varit ockuperad av partierna och det vore gott om Moderaterna (liksom KD före dem) tar ett steg för att häva denna ockupation.

 3. Jag delar din uppfattning, Stefan, vilket jag också uttrycker på min blogg. Den springande punkten här är ju att kyrkan måste befrias från det påtvingade social demokratiska oket. (Medveten särskrivning). Ty allt som är fel med kyrkan är sossarnas fel. Politiseringen av det andliga och religiösa trossamfundet SvK är så vansinnig så man undrar hur det ens kunnat bli så illa. Ateistiska politiker har inte i kyrklig maktställning att göra. Punkt.

 4. Det var ett utmärkt förslag av partiledningen. Vi som motionerat om det sedan år2000
  har säkert glömt vår partis veka svar på förslaget – “men alla andra gör det ju” Nu är vi verkligen inte som alla andra utan lever upp till att skilja stat och kyrka.
  Lokala val i församlingar/samfälligheter.
  Därefter indirekta val.
  Men man bör kolla möjligheten att få möjlighet att inkassera kyrkoskatten via Staten.

Kommentarer är stängda.