Vi har en ledare! Ställ in partistämman!

Annie Lööf blir alltså partiledare i Centern. Grattis! Jag tror att det var den bästa kandidaten. Men återigen ser vi hur proceduren för att välja partiledare påminner om ett påveval.

Centern har fått beröm för sin öppna metod för partiledarvalet. Tre kandidater har fått tävla mot varandra. Kampanjen har varit öppen och schysst, och alla tre har haft en budget till sitt förfogande.


Svenska partiledarval och påveval har mycket gemensamt

Ändå görs partistämmans ledamöter helt överflödiga. Enligt den förhärskande föreningskulturen i Sverige ska man inte frondera mot en enig valberedning. Det är bara jobbiga typer som gör så. Man ska rösta som man blir tillsagd. Att utmanarna Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson skulle våga sig på att utmana Lööf på partistämman är uteslutet.

Valberedningen är således den instans som de facto har bestämt vem som ska bli partiledare i Centern, och inte stämmoombuden. På den punkten skiljer sig inte centerns valmetod från sossarnas.

Jag hoppas att vi får se en ännu mer öppen process inom partierna framledes. I Centerns fall hade stämmoombuden kunnat rösta direkt, utan valberedningens inblandning. Vad hade det gjort för skillnad? Den enda skillnaden jag kan komma på är att partihövdningarna ute i landets partidistrikt hade fått mindre att säga till om. Det hade inte varit en förlust.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: