Hägglund har målat in sig i ett hörn

Det blir ingen sänkt skatt på pensioner 2012. En seger eller en förlust för Göran Hägglund? Jag skulle säga räddande förlust.

Istället för en skattesänkning för hela pensionärskollektivet – fattiga som rika – frå kristdemokraterna istället en satsning på pensionärer med låg pension, garantipensionärer som inte har mer än kanske 8 000-9 000 kr i månaden före skatt. Denna reform är betydligt billigare, bara en halv miljard. En skattesänkning till alla pensionärer skulle ha kostat nåt i stil med 2-3 miljarder per år.

Därmed får KD inte vad de begärt men väl vad de borde ha begärt. Förr var nämligen KD ett parti som alltid arbetade för fattigpensionärerna. Men under förra mandatperioden gjorde man sig istället till lydig tjänare åt pensionärslobbyn, PRO och SPF.

Pensionärslobbyn har aldrig brytt sig om de fattigaste pensionärerna, utan har i flera år konsekvent motarbetat regeringens politik med jobbskatteavdrag. Regeringen har försökt kompensera detta med en rad andra skattesänkningar för pensionärerna men det har inte hjälpt. Det går inte att mätta ett särintresse. Mycket vill ha mer.

Jag har ofta försvarat Hägglund eftersom han ändå är skicklig på att hålla samman de olika inriktningar som finns i partiet. Men i det här fallet har han målat in sig i ett hörn. Varför göra en profilfråga av ett så tydligt krav från en så tydlig intresselobby? Varför övergav KD sin gamla profil med att stå på fattigpensionärerna sida?

KD:s nederlag i förhandlingarna är bra för KD. Partiet kan nu återta sin egentliga politik och dumpa särintressena överbord.

_______________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Hägglund har målat in sig i ett hörn”

  1. “fattigpensionärerna” får ju då och då en höjning av bostadsbidraget. Får de högre skatteavdrag blir det väl de som får betala kalaset i form av minskat bostadsbidrag.

    Den grupp Du fnyser åt är SPF och PRO. SPF är till största delen borgerliga väljare. PRO har ett ökat antal borgerliga väljare.
    Analysen av jobbskatteavdraget är naturligtvis mycket bra. Men när det gäller antalet ökade arbetstillfällen är det magert.
    Det räcker väl med fyra jobbskatteavdrag. Minskad restaurangmoms har vi väl facit i från Finland att jämföra med?

    För mycket jobbskatteavdrag är improduktivt enligt nmin mening. Jag får visserligen 800:- årligen avseende kyrkvärds och revisorsersättning.

Kommentarer är stängda.