Den palestinska ambassadören

Bör Sverige erkänna en palestinsk stat om en sådan utropas nu om några veckor, och släpps in i FN? Det är verkligen ingen lätt fråga att svara på. Ingen tvekan råder om att palestinierna förtjänar att leva i en erkänd stat, men det finns ingen sådan stat just nu.

Nyheten i Sverige nu i slutet i veckan är att Folkpartiet har haft semester och missat att regeringen har beslutat att uppgradera palestiniernas officiella sändebud i Sverige till ambassadör. Hör man inte upp när ärenden föredras får man skylla sig själv. Frågan föredrogs till och med öppet i riksdagen, rapporterar Ekot.

Jag har efter många överväganden fram och tillbaka kommit fram till att tvåstatslösningen, hur knäpp en sådan än må bli, är det bästa alternativet. Idag finns en palestinsk statsstruktur på de delar av Västbanken som är palestinierna själva kontrollerar. I det avseendet finns det en stat att erkänna.

Emellertid brukar Sverige inte erkänna stater som inte har kontroll över sitt territorium. Så är det tyvärr i det här fallet. Gaza kontrolleras av Hamas och Västbanken av al Fatah. Rivalerna har slutit fred, men vem styr egentligen? Det måste hållas ett val för att utse en regering för hela territoriet.

Israels militära närvaro över hela Västbanken gör också att det är svårt att tala om en suverän stat. De självstyrande palestinska områdena är små och utspridda. 60% av Västbanken kontrolleras fortfarande fullt ut av Israel. De självstyrande områdena kontrollerar inte heller sina gränser till grannländer, och inte heller sitt luftrum.

Enligt det gamla folkrättsliga tänkande skulle det alltså inte finnas en stat att erkänna. Sverige har dock tidigare låtit sig dras med i trenden att erkänna stater av normativa skäl, snarare än objektiva skäl. Ledare för den trenden är USA, som ofta erkänner nya stater på rent normativa grunder. Kosovo är typexemplet. Är Kosovo alls en stat? Det är mycket oklart, men USA ville att det skulle bli en stat och erkände därför den. Sverige hängde på.

Jag lutar nog därför lite åt att Sverige ska sluta upp på palestiniernas sida. USA kommer inte att göra det. USA tänker till och med lägga in sitt veto i FN. Man påstår att ett erkännande kommer att försämra fredsförhandlingarna.

Jag håller inte med. Ett erkännande av en palestinsk stat kommer att missgynna Israel i kommande förhandlingar, det är solklart. USA har blivit en del i förhandlingsspelet istället för att vara en opartisk medlare. Den enda gång man kan anklaga USA för att agera fegt är när det gäller att tjata på Israel att börja förhandla.

Kanske kan ett svenskt erkännande av Palestina som medlem av FN hjälpa till att skapa lite tryck på Benjamin Netanyahu och hans kompisar så att de faktiskt tar sig samman och börjar förhandla om en tvåstatslösning. Jag börjar bli mer och mer uppgiven när det gäller USA:s förmåga att göra något i den här konflikten. Jag såg gärna ett större engagemang hos EU istället.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Den palestinska ambassadören”

  1. Det hölls ett val i Gaza. Hamas vann. Valobservatörerna från FN rapporterade att valfusket låg på samma nivå som det brukar i Finland.

    Men det passade inte dig och de övriga sionisterna, ditt parti och merparten av Riksdagens ledamöter att Hamas vann. Jag gillar inte skiten heller, de är ett islmofascistiskt parti som har en kvinnosyn som är värre än Sverigedemokraternas, men det förändrar inte faktum: de vann ett fullt legitimt val vilket ni aldrig har respekterat.

  2. Jag är inte sionist. Varför säger du så? Jag tror på fred och en tvåstatslösning. Jag tror inte på ett “Storisrael”.

  3. Förvisso Stefan, men jag tror Niklas tycker att din näsa verkar vara misstänkt stor.
    Det finns ju som sagt många varianter av socialister.

Kommentarer är stängda.