Två fel gör inte ett rätt

Diskriminering kan inte botas genom ännu mer diskriminering. Därför är det fel med kvotering. Även om jag gillar vår partisekreterare Sofia Arkelsten hoppas jag att hennes linje rätt och slätt förlorar på partistämman om några veckor.

Jag vill uppmana ombuden från mitt län att verkligen ta denna fråga på allvar och tydligt visa att vårt parti inte ska använda diskriminering som ett sätt att bli av med diskriminering. Två fel gör inte ett rätt, utan det blir som i tennis – det blir dubbelfel.

Moderaterna i Uppsala län representeras i riksdagen av tre kvinnor och en man. Ulrika Karlsson, Jessika Villhelmsson, Marta Obminska och Per Bill.

Ingen av dem har fått sina platser på grund att det var synd om dem. De kandiderade på samma villkor som alla andra, och vann sina platser i hård konkurrens. Resultatet blev att gruppen män nu är underrepresenterad. Men det är rätt. Det ska vara så. Vi har bestämt att vi vill ha det så.

Hade vi tillämpat kvotering skulle det omedelbart ha sagts att några av dem inte förtjänade sina platser. Varje gång kvotering tillämpas smutsas människors kompetens ned av denna misstanke. Det blir alltid så. Alltid.

Därför ska vi inte heller tvinga på börsföretagen kvotering till bolagsstyrelserna. Sofia Arkelsten skriver i sitt veckobrev att “partistyrelsen inte vill stänga några dörrar”. Med det menas att hon vill att partiet ska hålla kvoteringsdörren öppen. Det är synd att denna inställning fått fäste i partistyrelsen.

Visst är det trist att börsföretagen inte visar något intresse att mer aktivt än nu rekrytera kvinnor till sina styrelser. Det är slött. Visar på dålig ork. Det är på det hela taget lite pinsamt faktiskt. Trots det är jag motståndare till kvotering. Man kan inte utrota en orättvisa genom att spä på med ännu en orättvisa.

_________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Två fel gör inte ett rätt”

 1. Personligen tycker jag det är ett större problem att de som sitter i styrelserna alla (många) är ekonomer eller jurister, ofta från samma stadsdelar, ofta med samma sociala bakgrund.

  För övrigt är väl tre av fyra ledamöter i Riksdagen från Moderaterna i Uppsala län just jurister…

  Nä, om det nu ska kvoteras vill jag att korta kvinnor, utan utbildning, boende i Norrland/Rinkeby, med utländsk härkomst, ska prioriteras. Inte fruarna/flickvännerna till de befintliga (ekonomutbildade långa män, boende på Kungsholmen) till styrelserna!

 2. Ungefär 1 av 900 födda har Downs syndrom. Ännu har ingen av dem tagit plats i riksdagen. Kanske borde det kvoteras in en ledamot med Downs syndrom i riksdagen var tredje mandatperiod?

  Om man döms till fängelse kan man bli av med sin riksdagsplats. Det är orättvist. Ungefär 0,5 promille av Sveriges befolkning sitter i fängelse. De borde kvoteras in i bolagsstyrelser och politiska församlingar.

  Ca 10 % av alla svenskar är vänsterhänta. Då borde det vara krav på att bolagsstyrelserna borde bestå av mellan 5 och 15 % vänsterhänta. Annars är det orättvist.

  Om man nu måste kvotera, varför skall det då ske efter kön? Det blir extra dumt eftersom kön är en social konstruktion…

Kommentarer är stängda.