Rätt att av S att bråka med SVT, men fel att hoppa av

I skrivande stund sitter jag framför TV:n och tittar på den stympade partiledardebatten. En märklig tillställning. Fyra alliansledare debatterar mot Miljöpartiets språkrör Åsa Romson. MP är plötsligt ledare för oppositionen.

Håkan Juholts nej till att medeverka i söndagskvällens TV-debatt är verkligen ett misstag. Miljöpartiet äter sig in i Socialdemokraterna mer och mer för varje dag som går. I vissa delar av landet, t.ex. studentområden i Uppsala, är MP ledande parti. Nu låter Juholt också Romson agera oppositionsledare.

Åsa Romson ställs också en mot fyra. Vem håller inte på den som ligger under?

Jimmie Åkesson är i studion men det spelar ingen roll. Han är som en marsmänniska i politiken.

Trots S mediala klantighet har jag ändå förståelse för partiets agerande gentemot SVT. Det är ett problem att SVT vill kunna diktera den sceniska framställningen. Jag förstår verkligen att S inte vill ta regi av SVT.

I en debatt kan man inte skilja form från innehåll. Allt räknas: kläder, smink, ljus, fotovinkel, kroppsrörelser. Om Fredrik Reinfeldt inte sminkades i flinten skulle ljuset från strålkastarna blända tittarna. Ingen skulle höra vad han säger.

Nu ville SVT arrangera talarna så att regeringspartierna skulle stå tillsammans, med oppositionspartierna mot sig. Varför är det den naturliga formationen? Den gynnar oss som hejar på alliansen. Det är precis så vi hävdar att det ser ut i riksdagen, men varför köper SVT denna verklighetsbeskrivning rakt av? Det är inte självklart, även om jag råkar gilla upplägget.

Socialdemokraterna borde på ett mycket tidigare stadium ha förklarat vad de kan ställa upp på. Det är inte rimligt att SVT ska diktera hela det dramaturgiska upplägget och partiledarna bara ska infinna sig snällt och låta sig dirigeras av Anna Hedenmo.

Men man får väl säga grattis till Åsa Romson. Sveriges nya oppositionsledare.

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Rätt att av S att bråka med SVT, men fel att hoppa av”

  1. Mycket bra reflektion. Jag är enig med dig om analysen även om jag därmed kommer till en annan slutsats ang. medverkan. På sätt och vis kan man säga att SVT bäddade för en lose-lose för Juholt men jag tror att den långsiktiga förlusten hade blivit extremt svår att bära med sig om de ställt upp ändå. Juholt hade fått ägna sig åt 3 år av angrepp om att Åkesson sitter i samma oppositionsblock. Nu klarar han sig med att rida ut den här stormen (och ett par andra som nog kan bli svårare att rida ut) och det borde gå på en dag eller två.

  2. Moderaterna är ju en del av Alliansen com har majortitet.
    Ni är överens om ett samarbete där vi har övertaget. Det gäller inte att äta sina allianskollegor utan att odla!!
    Vi får inte tappa tråden.
    Fyra partier – “ett arbetslag” som Svenska präster älskar att kalla det . Framträder som en enhet. Den andra fyrklövern är ju inte längre samordnad enhet.
    Därför är det konsekvent att dessa uppträder som fyra partier med olika syn på vår verksamhet – behovet att profilera dem måste ju vara uppenbar.

Kommentarer är stängda.