Aftonbladet kollade aldrig fakta i Juholtaffären

Kolla aldrig en bra historia! Kvällstidningarna sviker inte sin främsta publicistiska regel. Aftonbladet kollade aldrig om det alls fanns några regler för Håkan Juholt innan man skrek ut “bidragsfusk”.

Dagens huvudnyhet i Juholtaffären är konstaterandet att det tydligen inte alls finns några skrivna regler för hur ersättning för dubbelt boende ska betalas ut. Det finns bara en löst hållen praxis, enligt Juholts advokat.

Det finns alltså inget skrivet dokument där ersättningsreglerna finns nedtecknade. Trots detta påstod Aftonbladet i sin första artikel, skriven av journalisten Anette Holmqvist, att det solklart var fråga om bidragsfusk. I en faktaruta sammanfattar Holmqvist reglerna. Hon påstår att “En lägenhet som delas med någon annan ska ersättas endast till hälften. Även bidraget till el ska halveras.”

Holmqvist anger “Riksdagens ledamotsservice” som källa, men bad uppenbarligen aldrig att få se det dokument där reglerna finns nedtecknade.

Det är många under de senaste dagarna som fällt hårda omdömen om Juholt och som mer eller mindre självklart har kallat agerandet för fusk. Till och med en professor i juridik vid Uppsala universitet tyckte sig kunna slå fast att det verkligen var fråga om bedrägeri: “Regelverket är tydligt” påstår han utan att själv ha kollat hur det de facto ligger till med den saken.

Återigen har vi fått se ett mediadrev som bygger på usel journalistik där ingen har orkat kolla basala fakta. Varför var det ingen som bad att få kolla hur regelverket verkligen såg ut? Igår gjorde Dagens Eko en granskning men inte heller denna redaktion brydde sig om att ta reda på om det alls fanns ett skriftlig regelverk eller inte. Ingen (jag menar verkligen ingen) av de ledande redaktionerna i Stockholm har kollat om en av de allra viktigaste pusselbitarna i den här historien alls existerar. Det är bottenlöst dåligt.

_____________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Aftonbladet kollade aldrig fakta i Juholtaffären”

 1. Hej Stefan, jag håller inte alls med dig. Åsa Lindeborg stod för hyreskontraktet när HJ flyttade in. Den chevalereske HJ föreslog då att han kunde stå för hela hyran genom han som riksdagsman kunde få skattebetalarna betala hela hyran, vilket självfallet accepterades. Antag att Åsa varit en vanlig “hyrestant”, hade det då varit ok?
  Per Gudmundson skriver mycket träffande i sin blogg:
  http://blog.svd.se/ledarbloggen/2011/10/12/alla-vet-torka-inte-katten-i-mikron/
  Den som skriver regler utgår från sunt förnuft. Det går inte att beskriva allt som man inte får göra. Jag uppskattar din blogg, men här går du bara fel.

 2. Kalle, jag uppfattar det inte alls som självklart att riksdagen ska betala halva hyran för de ledamöter som är sambor med någon. Jag hade inte alls varit förvånad om det hade funnits en regel som säger att hela hyran kan betalas.

  Om Juholt hade hyrt en lägenhet själv på stan hade han fått den betald av riksdagen. Med andra ord, om Juholt flyttar ut från sin flickvän till en egen lägenhet i Västertorp, har han plötsligt rätt till pengarna igen.

  Jag tror att han tänkte som så att han kunde betala hyran för flickvännens lägenhet med RD:s pengar eftersom han ju hade fått de där pengarna ändå om han hade bott själv.

 3. Visst är det så, men om han hyrt en egen lägenhet hade det inte funnits någon permanentboende som RD hade betalat för. Nu delar han lägenheten med Åsa, enligt hyreskontraktet, och då kan han rimligen inte kräva att RD betalar mer hans del. Hon hade fått sin hyra halverad och han hade inte behövt betala för sin övernattning. Vanligt folk kontaktar i det läget RD-förvaltningen och ber om ett klarläggande eftersom reglerna verkar diffusa.

 4. Men den permanenta bostaden är i Oskarshamn, oavsett var han bor i Stockholm. Den har Juholt betalat full hyra för hela tiden. Hade han haft avsikten att ljuga så borde väl kulbon skrivit sig där. Då hade han fått ersättning för dubbelt boende och ingen hade kunnat ifrågasätta detta.

Kommentarer är stängda.