En lättnadens dag

Man kan inte glädjas över någons död, men man kan känna en lättnad över att en ond man inte längre kan göra någon något ont, och man kan känna glädje över att många går en bättre framtid till mötes nu när han är borta.

Muammar Gaddaffi är död. Äntligen kan kriget i Libyen komma till ett slut. Det var naturligtvis synd att han inte kunde fångas levande, men jag är inte förvånad över att slutet blev som det blev. Ond bråd död är mycket ofta diktatorernas lott.

Ska vi jubla nu? Det känns aldrig bra att jubla över någons död, men man kan glädjas med libyerna som känner en stor lättnad över att deras plågoande är borta.

Vi ska också vara glada över att ytterligare ett Nordafrikanskt land ges en möjlighet att bli en demokrati. Tunisien, Egypten och nu Libyen. Det är fantastisk utveckling som ingen av oss trodde skulle komma så snabbt.

Jag tycker att det återigen finns anledning att understryka att demokrati verkligen är det styre som folk i allmänhet, oavsett plats på jorden, föredrar om de får välja själva.

Gaddaffi hävdade alltid att han hade en unik relation till sitt folk. Han hade en egen variant av arabisk socialism, sa han. Men så var det aldrig. Libyerna vill ha demokrati på samma sätt som vi i Sverige. Inget kan få mig att tro något annat. Grattis Libyen!

Dela med andra:

4 reaktioner till “En lättnadens dag”

  1. Det kanske inte tjänar något till om nu “inget kan få dig att tro annat” men jag tro inte alls att alla folk vill ha demokrati om de får välja själva. I vart fall inte vad vi i Sverige i allmänhet menar med demokrati.

    Det kan mycket väl finnas andra system som vi underkänner men som föredras och fungerar väl i andra kulturer. Klansystem är t.ex. något som visat sig svårt att ombilda folk ifrån (Afghanistan, Balkan, Somalia). Självklart kan de som inte gynnas av det föredra västerländsk demokrati men långt ifrån alla.

    Det fanns säkert somalier som jublade när Siad Barre föll från makten men så här 20 år senare kanske det inte blev jättebra direkt?

  2. Marucs, fri vilja förutsätter också upplyst förståelse. Med upplyst förståelse är det naturligt för människor att välja demokrati som styrelseskick, gärna i kombination med konstitutionell monarki.

Kommentarer är stängda.