Svagt ledarskap är orsaken bakom eurokrisen

Vad har orsakat eurokrisen, som nu också drabbar Sverige, eftersom euroländerna är våra viktigaste handelspartners? Enligt mig är det dålig ekonomisk politik i ett flertal länder: Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Irland. Men även Frankrike och Tyskland. Det är därför inom dessa länder lösningen på problemen ska sökas.

Ett antal banker riskerar att gå under på grund av vidlyftig utlåning till Grekland och andra länder vars ekonomier är som svarta hål. Det är inte primärt orsakat av den amerikanska finanskrisen 2008. Om euroländerna hade haft ordning på sina ekonomier så hade den amerikanska krisens återverkningar i Europa kunnat pareras med expansiv finanspolitik utan att länderna hade blivit skuldsatta upp över öronen. Ett land som Grekland hade kunnat ta stora lån och ändå kunnat betala tillbaka dem.

Nu var det bara Sverige och några få andra länder som hade sin ekonomi i gott skick när det small 2008. Därför sitter vi i en bra sists, medan flera av EU-ländernas ekonomier är i kris.

Föreslagna lösningar om euroobligationer eller införande av en transaktionsskatt på värdepapper tror jag därför inte på. Felet är inte att EU är för svagt, utan att ett flertal EU-länders regeringar är för svaga. Dåligt ledarskap, såväl från höger- som vänsterregeringar, har skapat problemen. Det är regeringar som har vunnit val på att alltid öka statsutgifterna och att aldrig spara.

Det finns inget EU kan göra åt detta problem utan lösningarna måste hittas inom de enskilda länderna. Frankrike och Tyskland bör ta ledningen. De är de två ledande euroländerna. De var först ut med att bryta mot stabilitetspakten. De bör visa ledarskap genom att ta ansvar för de problem som de själva har skapat, innan de föreslår att alla andra, däribland Sverige, ska börja betala pengar till en gigantisk europeisk stabiliseringsfond.

Kära, fransmän och tyskar, det är era banker som har lånat ut pengar till Grekland, ett land som är bankrutt. Det var ni som lät era regeringar ignorera stabilitetspakten. Grekland gjorde som ni gjorde. Era regeringar såg på när allt detta hände utan att ingripa. Hur ska era banker kunna räddas? Ja, vad tror ni? Fram med plånboken.

________________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: