Socialkonservatism är inte invandrarfientlighet

Hur är det med Sverigedemokraternas påstådda “socialkonservatism”? Första klassens trams är vad det är. Om detta skriver jag i Smålandsposten:

Återigen bekräftas bilden av SD som ett typiskt populistiskt parti. Man plockar samman ord och uttryck som känns bra, som man uppfattar har en god klang och kan ge ett gott gensvar hos väljarna. Anything goes. Att vissa begrepp redan används, med ett helt annat innehåll, bryr man sig inte om.

Läs hela texten på Smålandspostens hemsida.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Socialkonservatism är inte invandrarfientlighet”

  1. Det torde väl bara visa att SD blivit ett parti bland alla andra. Beteckningen “socialkonservativt” torde passa bra mycket bättre för SD än beteckningen “det enda arbetarepartiet” passar för Moderaterna. När det gäller att “stjäla” andras beteckningar tar nog Moderaterna hem första pris i populisttävlingen.

  2. Nu råkar begreppet socialkonservatism redan stå för något. Det var inte tomt på innehåll när Åkesson och hans grabbar fick tag på det. Det är klart att man kan kalla en ko för en häst om man vill det. Men ko ser inte ut som en häst för det.

  3. Jag tycker inte det är helt missvisande att kalla SD för “socialkonservativt”. De förenar en del traditionellt (värde)konservativa frågor (nationalism, monarkin, kärnfamiljen, mm) med en vad jag kan bedöma rätt mitteninriktad ekonomisk politik (även om jag tycker den är lite för vänsterinriktad ibland).

    Sedan behöver inte alla som skulle kunna kalla sig socialkonservativa (eller något annat slags konservativa) hålla med SD i alla frågor, t.ex. invandringsfrågan. (Social)konservatismen är ju som andra politiska betäckningar rätt vag, och kan inom sig rymma en hel del sinsemellan ganska olika strömningar.

    Om de sedan vill kalla sig “höger” eller “mitten” eller något annat, är väl snarast en definitionsfråga. Moderaterna – särskilt de nya moderaterna – är ju rena vänsterpartiet jämfört med många andra konservativa/högerpartier.

  4. Absolut, det är en definitioinsfråga. Alla konservativa partier ligger till höger per definition. Att Jiimmie Åkesson inte vill erkänna det visar att partiet lagt sig till med sin nya etikett av populistiska skäl, helt utan förankring i idéhistoriska fakta. Typiskt för ett parti som vill smeta över den enda egentliga åsikten partiet har, nämligen att man inte vill ha några invandrare i Sverige.

Kommentarer är stängda.