Amerikaner är ett påhittat folk

Med presidentkandidater som Newt Gingrich kommer presidentvalet i USA nästa år att bli en promenadseger för Barack Obama. Kvaliteten på ledande republikanska kandidater är helt enkelt för låg.

Senaste nyheten om Gingrich är att han inte anser att det finns ett palestinskt folk. Det finns bara “araber”, och de “araber” som nu bor i Israel-Palestina borde ha flyttat på sig, för att ge plats för israeler.

Det är beklämmande att se hur ledande amerikanska politiker lägger sig till med extremsionistisk retorik. Åsikten att alla araber i området borde flytta på sig är ingen väl företrädd åsikt ens i Israel. Den delas endast av de extrema bosättarna.

Däremot är det sant att det finns många israeler som inte vill kalla palestinierna för palestinier, utan konsekvent kallar dem för araber istället. Genom att förneka att det finns en palestinsk nationell identitet vill man hävda att alla araber är ett och samma folk, oavsett om de bor i Palestina-Israel, Marocko eller Irak.

Vad utgör då en “äkta” nationell identitet? Ja, lustigt nog är Newt Gingrichs eget folk ett av de bästa exemplen på ett “påhittat” folk. USA har bara existerat som nation sedan 1776. Det består av alla möjliga folkslag. Ändå påstår man sig vara ett folk som heter “amerikaner”.

Dela med andra:

13 reaktioner till “Amerikaner är ett påhittat folk”

 1. Varför är den extremsionistiska hållningen så väl företrädd bland republikaner i USA, tror du? I mina öron låter “alla araber ska ut ur Israel” lite europeiskt 1930-tal. Varför tror republikanska presidentkandidater i USA att sådan retorik ska funka? Undrar en intresserad läsare.

 2. Bra rutet Stefan. En presidentkandidat som försvarar etnisk rensning är klart oroväckande.

  Men inställningen till det palestinska folket i dag kan också anses följdriktig givet den inställning man i USA haft till indianerna. Israel och USA är båda sprungna ur en kolonial strävan.

 3. Det man fram till 1948 allmänt kallade Palestina är ett område som alltid har legat vid kulturernas korsväg. Invandring, utvandring, språkbyten, religionsbyten . . . You name it!
  En del kristna palestinier härstammar delvis från det kristna kungadömet Jemen som gick under för flera hundra år sedan. Andra kristna kom till Palestina i samband med Kalifatets sammanbrott i svallvågorna efter Första världskriget. Självklart är en del kristna palestinier ättlingar till de första kristna i landet när tron på Jesus som Messias fick sina första anhängare bland landets judar, samaritaner, galiléer, greker och andra. Såväl kristna armenier som kristna syrianer har arabiska som andraspråk och delar mycket av sin kulturella identitet med andra palestinier. Om inte sionismen hade dominerats av apartheidpolitik så hade den judiska kulturen i sin arabiska form kunnat vara brobyggare mellan europeiska judar och landets palestinier.
  Nisse Andreasson

 4. Min lärdom efter att ha besökt området är att inga argument som refererar till historiska händelser, vare sig de må vara kriget 1948 eller Bibelns historier om Moses och Abraham, kan ge ett svar på frågan om hur vi ska hitta en lösning på konflikten som båda folken kan leva med.

  Det är sant att sionismen har sitt ursprung i ett kolonialt tänkande. Men de israeler som förstår att deras egen överlevnad handlar om samexistens, förstår också att sionism idag inte kan betyda att en ren judisk stat etableras. Den fredsinriktade sionismen tänker faktiskt inte så.

  Jag ser det som en stor brist att vi européer (och amerikaner) precis som Newt Gingrich hänvisar till historiska förhållanden som ett argument till hur fred i området ska skapas. Det fundamentalt fel tänkt. Fred måste skapas utifrån de faktiska förhållanden som råder. Ett av dessa förhållanden är att det finns en stor befolkningsgrupp på Västbanken och i Gaza, mer än 4 miljoner, som inte tänker flytta på sig. Man kan kalla dem araber eller palestinier. Det spelar ingen roll. De flytt int. I alla fall flyttar de inte på grund av argument som har med 1948 att göra eller Abraham, som jag tyvärr inte vet när han levde annat än att det var mycket länge sen.

 5. Mårten
  Traditionellt så röstar amerikanska judar liberalt på Demokraterna.

  Det som pågår nu är dels ett påstått ”krig” om judiska röster i USA, där republikanerna försöker plocka röster (samtidigt är det inte ens säkert att amerikanska judar har rört sig åt republikanskt håll, vilka somliga spekulerar i) samtidigt som amerikanska judar och israeliska inte alls är i fas med varandra.

  Detta visas bland annat av en synnerligen misslyckad statlig israelisk reklamfilm som förordade judisk emigration från USA till Israel, vilken man tvingades dra tillbaka inför en storm av amerikanskjudisk kritik.

  Man skulle kunna säga att Republikanernas retorik appellerar till ”fel” judar, den israeliska högern – men målgruppen borde vara amerikanska judar…men de är traditionellt liberaler…

  I övrigt en utmärkt postning av Stefan, och Obama måste jubla om han får en manlig upplaga av Sara Palin som republikansk motkandidat.

 6. Visst är det ett utspel riktat mot den kristna högern, men också för AIPAC-gänget. Gingrich befinner sig taktist i en situation där han måste få så mycket pengar som möjligt till sin kampanj. Nu har han varit och tiggt stöd hos högerjudarna, helt enkelt. Hans problem är dock att hans uttalande kommer att komma och bita honom i baken om han blir republikanernas kandidat på riktigt. Han ska då igenom ett antal debatter där han kommer att få frågor om detta. Det kommer han inte att fixa.

 7. Håller med dig Stefan. Dock vill jag tillägga att det inte är fel att kalla de som är muslimer och talar arabiska, samt är innehavare av israeliskt medborgarskap, och/eller är boende i Israel, som israeliska araber. Just eftersom palestinier är en nationell beteckning.

  Alltså, palestinier är de muslimer och kristna som talar arabiska (och inte identifierar sig som beduiner eller druzer mm) som bor på Västbanken eller Gaza. Israeliska araber är de som innehar israeliskt medborgarskap, samt talar arabiska och är kristna eller muslimer (men inte kallar sig beduiner eller druzer).

 8. Riktigt så enkelt är det inte. “Araber” med israeliskt medborgarskap, bosatta i Israel, kallar sig ofta för “israeliska palestinier”.

 9. Stefan skrev: ”Fred måste skapas utifrån de faktiska förhållanden som råder. Ett av dessa förhållanden är att det finns en stor befolkningsgrupp på Västbanken och i Gaza, mer än 4 miljoner, som inte tänker flytta på sig.” Det finns många andra faktiska förhållanden som är kontraproduktiva till det fredsarbete som vi vill bli delaktiga i. Det sträcker sig från svensk inrikesutrikespolitik till de ekonomiska makthavare som styr stora delar av den allmänna opinionen i USA. Har du något att bidra med Stefan när det gäller att lösa upp alla dessa kontraproduktiva krafter?
  Nils Andreasson
  Kristna nätverket för Palestina

 10. Det man kan göra utanför Palestina-Israel är att kräva mer aktivitet av EU. På grund av USA:s inrikespolitiska låsningar när det gäller Israel ser jag inte längre detta land som någon fredsmäklare i den här frågan. Däremot kan EU-länderna träda in med ett mer objektivt förhållningssätt. Jag tycker inte minst att vår egen Carl Bildt har visat på rätt inställning. Exempelvis besökte han för inte så länge sedan Nablus, vilket länge ha setts som extremt farligt. Det är det inte, vilket Bildt med sin resa visade.

  Just nu har EU-länderna fullt upp med annat, men så småningom hoppas i alla fall jag på att det diplomatiska trycket mot Israel ska öka. Det som behövs är ett fredsavtal. Jag kan inte se att någon annan lösning kan ge varaktig fred.

Kommentarer är stängda.