Dags att vrida klockan tillbaka. FP vill återinföra studentexamen.

1968 avskaffades studentexamen. Jan Björklund har annonserat att han vill återinföra den för att bli av med betygsinflationen. Äntligen ett rejält kliv bakåt i historien!

Det gläder ett konservativt hjärta att se att en lösning på ett dagsaktuellt problem ligger i det förflutna. När jag har talat om min bok i olika sammanhang har jag gång på gång fått förklara att konservatism inte är detsamma som att konservera ett status quo eller att återinföra en svunnen idyll. Det jag menar med konservatism är att man ska använda sig av det förflutna som ett bibliotek. Här finns ett intellektuellt arv.

Tidigare generationers sätt att lösa olika problem kan ofta användas för att lösa dagens problem. Man måste inte leta i det historiska förrådet, men det är bra att göra det. Radikala politiker har dock en irrationell kärlek till det nya. Allt som är nytt är per definition bättre än allt gammalt oavsett vad det handlar om. Allt i det historiska förrådet är “förlegat”, “otidsenligt”.

Betygsinflationen håller på att förstöra friskolereformen och skolan totalt sett. Vi måste ha betyg, men vi kan inte ha det som det är nu när skolorna är fria att göra vad de vill. Höga betyg blir det viktigaste konkurrensmedlet. Vi måste röja i det här träsket. Annars måste vi återinföra det sovjetsystem som rådde när jag var liten. Det vill vi inte.

_______________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Dags att vrida klockan tillbaka. FP vill återinföra studentexamen.”

  1. Eller det noriega-system som rådde på 1991-1994.

    Stefan, du är så otroligt respektlös mot de som dog under stalinismen genom att kalla ett system som skapat avund över hela världen för sovjetsystem att jag undrar vad du itne ryggar för.

  2. Man kan säkert ha olika åsikter om Stalins och Sovjetunionens eventuella förtjänster, men det svenska skolsystemet, från Lgr 69 och framåt, har de facto varit starkt präglat av en socialism med totalitära ambitioner. Var detta skolsystem däremot skulle ha väckt avund någon stans, är för mig en gåta.

  3. Varje nationellt skolsystem har sina brister. Att resonera seriöst om detta kräver tid och utrymme utöver denna form av meningsutbyte. Låt mig rekommendera ett mått av ödmjukhet i bruket av de stora orden. Vår konservative bloggvärd kanske trots allt inte vill ha en sållning av ensidigt teoretiska begåvningar från tidigaste barndom. Jag tror att vår Stefan besitter ett rätt stort mått av empatisk intelligens även om det alltid kommer till sin rätt.

  4. Till Nicklas: Jag skrev så eftersom jag precis lyssnat på denna låt: http://www.youtube.com/watch?v=wnk7huxeIbo

    Det existerade ingen valfrihet i Sovjetunionen. I Sverige var det under många långa år omöjligt för någon annan än stat och kommun att driva skola. Det är det som socialism ofta slutar i – förbud. Ska man ha socialism måste man också ha väldigt många förbud. Me not like.

Kommentarer är stängda.