Det är svårt att leda ett parti som består av Quislingar

Håkan Juholt avgick inte, utan han höggs ned av sina egna. Vad säger det om högsta ledningen för Socialdemokraterna? Är det denna typ av politiker som vi vill ska leda Sverige?

Juholt är en klumpeduns. Det är ingen tvekan om den saken. Han är en god retoriker, men också en slarver. Han tänker inte igenom vad han säger, utan låter munnen gå. Det gör inget om man är vanlig menig riksdagsledamot. Det gör inget heller om man är partiledare, och det sker någon enstaka gång. Men gör man det varannan vecka blir det en belastning.

Klumpighet och slarv är dock sådant som kan botas. Med en bra talskrivare och en bra pressekreterare hade de ogenomtänkta uttalandena så småningom försvunnit.

Vad som däremot inte går att bli av med i första taget är illojala partivänner. Ledande socialdemokrater som Thomas Östros och Sven-Erik Österberg har vägrat att uttala sitt förtroende för Juholt. Ett antal giftpilar har avfyrats.

Historien med a-kassan och budgetmotionen är också det en liten grej egentligen. Alla som har varit med och förberett politiska förslag vet att de första versionerna inte tål dagsljus. Men någon på S-kansliet i riksdagen (eller i riksdagsgruppen) sände interna papper till tidningarna för att skada Juholt. A-kassan är en känslig fråga och det visste naturligtvis den person som såg sin chans att låta sin partiordförande steka i pressen. Den som gjorde detta är ett svin.

Högsta ledningen för detta parti, verkställande utskottet (klicka här för att se vilka de är), har nu avsatt Juholt. Det är svagt. Man ger efter för kvällstidningar, illojala partimedlemmar, rivalitet och splittring.

Detta gäng gör anspråk på att få leda landet. De vill regera. De vill göra sig själva till ministrar. Förtjänar de att leda vårt land? Nej, verkligen inte. Sverige är ett för fint land för att det ska ledas av människor som för sin egna maktambitioners skull hugger sin egen partiordförande i ryggen, bara därför att tillfället gavs.

Juholt var ingen bra partiledare. Men han gavs heller aldrig chansen att bli det. Det är svårt att leda ett parti som består av Quislingar.

________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Det är svårt att leda ett parti som består av Quislingar”

 1. Det ironiska med dessa människor med maktambitioner är att deras ageranden minskar väljare och stöd till partiet,därmed också deras chans att ta makten.
  Fantastiska valarbetare för Alliansen måste man ju säga!

 2. När man ser hur snabbt man vill ha en ny ledare är det inte annat än ett tecken på att det finns ett gäng som vill sopa sina egna misstag under mattan och fräckt utnyttja socialdemokraters lojalitet mot de som är ledare i den stora kampen mot kapitalet och de besuttna.

 3. Du skriver:”Historien med a-kassan och budgetmotionen är också det en liten grej egentligen.”

  Det är det inte. Om partiledaren ljugit och kastat skulden för sitt eget omdömeslösa och impulsiva agerande på sina medarbetare är det en allvarlig sak som tillsammans med andra ifrågasättanden klart måste fälla en partiledare. Och om han dessutom ljuger ännu en gång inför journalisten som gräver i hanteringen är han rökt.

  Det behöver inte alls ha varit politiska motståndare som försett det centrala VU med den första versionen av budgetmotionen (som Juholt o Waidelich förnekade fanns). Det räcker att någon på partikansliet tyckte att Juholt betett sig svinaktigt mot sina medarbetare och sedan ljugit för att komma undan ansvar.

  Däremot har jag inte hört något om att denna första version skickats till tidningarna, som du skriver. Dina anklagelser om quislingar verkar förhastade.

  Överdriften om regeringen och SD om försvarspolitiken är däremot “en liten grej” som kan tolkas olika. En lögn kan inte det.
  /DNg

 4. Kruxet, Danne, är att utkast på en budget cirkulerar både två och tre varv i preliminära versioner innan de är klara. Detta är inget problem så länge man har med lojala medarbetare att göra.

  Även om Juholt är ett klantarschel skulle han aldrig vara så dum att han stryker kravet om a-kassan utan att LO är med på det. Det är så osannolikt att jag helt enkelt inte kan tro det.

Kommentarer är stängda.