Vägra ge kollekt på söndag

För första, och förhoppningsvis enda och sista, gången tänker jag uppmana till att vägra ge kollekt på söndag – för alla som går i mässan i Stockholms stift. Ge inga bidrag till politiska kampanjorganisationer. Ge inga pengar till fiendskap och splittring.

Seglora smedja, som ska tilldelas en halv stiftskollekt på söndag, skulle bli en kristen tankesmedja. Istället har det blivit ett politiskt kampanjorgan där man ser det som en av sina viktigaste uppgifter att anklaga andra för att vara i det närmaste högerextremister. Märkligt nog ses Annika Borg, präst och teol. dr, som en huvudfiende. Borg ingick i alla fall i ett tidigare skede i något som hette Seglora Akademi.

Ledare för Seglora smedja är Helle Klein, före detta politisk chefredaktör på Aftonbladet. Det sas redan från början att Seglora skulle bli ett socialdemokratiskt kampanjorgan inom kyrkan. Nu vet vi att det också var så det blev.

På Segloras hemsida publicerades i torsdags en lång artikel där man säger sig ta ett helhetsgrepp på den debatt som förts inom delar av Svenska kyrkan under året. Artikeln bevisar hur tanksmedjan har blivit en bunker. Inga frågor diskuteras i sak, utan istället beslår man sina meningsmotståndare med att citera “fel” personer, “orena” människor. Ett exempel på en “oren” människa skulle vara bloggaren Tanja Bergkvist.

Inte oväntat landar argumentationen till sist i att meningsmotståndarna har öppnat dörren in till samhällets finrum för högerextremismen. Det är inte Annika Borgs fel att Anders Behring Breivik anställde massmord på unga socialdemokrater i Norge, men på något sätt är hon medskyldig i alla fall, tycks man mena.

Varför har Stockholms stift beslutat att alla kyrkor i stiftet ska skänka sina kollekter till denna organisation? Man får visserligen bara en halv stiftskollekt, men ändå, varför ska Stockholms alla kyrkor skänka pengar till en politisk kampanjorganisation?

Seglora smedja har precis som alla andra organisationer i vårt land frihet att skriva vad man vill. Kyrkan har rätt att skänka pengar till vilka kampanjorganisationer man vill. Men jag har också rätt att skänka pengar till vad jag vill. Om jag gick i mässan i en Stockholmskyrka på söndag skulle jag därför inte lägga några pengar i kollekten. Jag uppfattar Seglora smedja som en politisk kampanjorganisation. Jag tycker inte att det är kyrkans uppgift att sponsra sådana organisationer.

(Tack till Ola Mårtensson och Martin Edgélius som gjorde mig uppmärksam på denna konstiga artikel.)

____________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Vägra ge kollekt på söndag”

  1. Känns skönt att man lämnade Svenska kyrkan för två år sedan, det borde ha varit när Hammar blev ärkebiskop men bättre sent än aldrig!

  2. Pingback: » Seglora smedja
  3. Jag besökte högmässan i Storkyrkan igår och höll på att flyga i taket av ilska när jag hörde vart kollekten skulle gå ! Till och med domprost bonnier själv såg ut att skämmas när han presenterade vart den skulle gå. För första gången på mycket länge gav jag inte ett öre i kollekt och jag såg med egna ögon att det var betydligt fler än vanligt som inte gjorde det heller. Olika välgörenhetsprojekt, biståndsorganisationer, brottsofferjouren, kvinnojourer, bris, organisationer som förbättrar villkoren för hemlösa, missbrukare osv stödjer jag helhjärtat men aldrig att jag skulle stödja ett organ som med aggresiva metoder arbetar för att kraftigt vänsterpolitisera hela kyrkan ! Kyrkans personal pratar ju så entusiastiskt om hur kyrkan och politiken ska hållas i sär så gott det går med det är ju dom själva som arbetar i motsatt riktning !

  4. Rickard, jag förstår din upprördhet. Men ta det med ro. Jag tror att Seglora smedjas dagar är räknade. Det var ett intressant projekt som inte funkade eftersom ansvariga inte kunde ta sig ur sin roll som politiska debattörer. Jag är själv en politisk debattör. Jag ser “bråk” som ett hälsosamt inslag i en demokrati. Men Seglora smedja vill inte ha ett konstruktivt bråk utan ägnar sig åt misstänkliggöranden istället. Det är inte att visa sina meningsmotståndare respekt. Ett sådant beteende blir i längden inte långlivat.

  5. Svenska Kyrkan måste vakna upp och inse att Kyrkan numera är ett Socialdemokratiskt “projekt”. Föreställningen just nu går ut på att se vilken falang som vinner. För den som vill ana sig till utgången; kom ihåg att alla Socialdemokratiska projekt i Sverige från första början har en affärsplan där finansieringen är garanterad från högsta ort.

    Svenska Kyrkan MÅSTE anpassa sig till tidens mode. Nu gäller multi-kulti fullt ut. Det är bara att anpassa sig! Kyrkodiktaturen har talat.

  6. Pingback: » Seglora smedja

Kommentarer är stängda.