Nej, inte ännu ett 60-tals hus mitt i en historisk miljö!

Nej, nej, nej, nej! En jättebyggnad i glas, stål och betong i sämsta 60-talsstil passar inte ihop med slottet, barockträdgården och Carolina Rediviva. Hur kan någon tro det! Jag fattar det inte.

Om det är något som man kan säga om modern artkitektur så är det att den inte är modern. Varje gång det ska byggas en ny monumental byggnad tänker sig arkitekter och byggherrar att det ska hitta på något “nytt”, något som avspeglar “vår tid”. Varje gång ritar de ett Domus-hus, på samma sätt som man gjorde redan 1960.

Stål, glas och betong. Alltid samma sak.

Trist är också att man inte bryr sig om hur själva stadsrummet ser ut och känns. Känns det bra med ett Domus-hus mitt i slottsmiljön? Är det just här, där vår stad är som vackrast, där vi som tydligast kan känna historiens vingslag, som vi ska bygga ännu ett stål-glas-betong-schabrak?

Dela med andra:

En kommentar till “Nej, inte ännu ett 60-tals hus mitt i en historisk miljö!”

  1. Huvudlöst så klart. Men vad kan man göra? Finns det någon i universitetsledningen som man kan kontakta? Sedan detta med moderna hus. Är det inte underligt att ingen grävande reporter avslöjar myten om den moderna arkitekturen. Det är ju samma linjer och uttryck som på Stockholmsutställningen 1930. Modernt? Knappast.

Kommentarer är stängda.