Reklamfilm värd att lägga 30 minuter på

Nu har också jag sett kampanjfilmen Kony 2012, som fått extremt stor uppmärksamhet på nätet. Jag gillar initiativet. Den är värd att lägga 30 minuter av sitt liv på.

Filmen uppmärksammar krigsförbrytarem Joseph Kony, ledaren för the Lords Resitance Army från Uganda. Kony är ansvarig för en mängd övergrepp mot civilbefolkningen, och filmen uppmärksammar kidnappning av barn och hur LRA utnyttjar dem som barnsoldater.

Filmens syfte är att göra reklam för kampanjen Kony 2012, som går ut på att göra honom känd för den amerikanska allmänheten. Han är en av världens mest eftersökta krigsbrottslingar, men okänd för de flesta i Väst. Att han bara är känd i Afrika, och inte i de rika resursstarka länderna, gör att han har lyckats undgå rättvisan i decennier.

Jag själv visste inte mycket om Joseph Kony och LRA förrän jag fick en föredragning om ämnet på mitt jobb. En duktig praktikant hos oss hade specialiserat sig på just detta problem.

LRA har härjat i djunglerna i och omkring norra Uganda i omkring 20 år. Gerillan är jagad men extremt svår att få stopp på. Den gömmer sig i djungeln och lever på att plundra civilbefolkningen.

Det är bra att problemet med LRA blir känt för en bredare allmänhet. Därför gillar jag kampanjfilmen. Tyvärr gör den dock lite väl lätt för sig när den beskriver vad som ska göras för att fånga in Joseph Kony. Det räcker inte med att man skickar militära rådgivare från USA till Uganda. Just nu tros exempelvis inte Kony ens vara i Uganda utan i Sydsudan, eller kanske Kongo.

Det kommer att krävas mycket mer hjälp än att bara stödja ugandiska armén. Personligen tror jag (vilket jag baserar på läsning av litteratur om gerillabekämpning) att det enda som funkar är specialförband som kan agera lika fritt och effektivt som gerillan, som kan vara ute veckor i streck i djungeln.

________________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra: