Allt är inte diskriminering

Inte ens jag anser att en kristen diskrimineras om hon är sjuksköterska och arbetsgivaren kräver av henne att hon måste ta av sig sitt kors om halsen.

Dagen rapporterar om två kvinnor som driver ett mål mot brittiska staten i Europadomstolen där de hävdar att de blivit diskriminerade eftersom arbetsgivaren krävt av dem att de ska ta av sig sina halskors. En är flygvärdinna och en är sjuksköterska.

Med tanke på den politiska ateismens intolerans mot religion kan man ledas att tro att alla fall som dessa är verkligen handlar om diskriminering. Men det måste ju inte vara så. Även i Sverige är sjuksköterskor förbjudna att bära smycken i tjänsten. Skälet är hygienen. Dålig hygien kan ta livet av en patient. Vi ska vara glada över att våra sjukhus är rigida på den här punkten.

Men den politiska ateismen sover naturligtvis inte i Storbritannien. Här är en intressant artikel om Bideford där man fortfarande börjar varje kommunfullmäktige med bön. Inte bra, säger ateisterna, som nu tagit saken till domstol, eftersom de inte kan uthärda att majoriteten i fullmäktige har en annan uppfattning.

___________________________
Pingat på intressant.se

Dela med andra:

5 reaktioner till “Allt är inte diskriminering”

 1. Fast det är riktigt fånigt att halsband skulle bära smitta. Finns ingen grund för det antagandet. Ska man förbjuda bh också?
  Det finns ett skäl att sjuksköterskor inte bär armbandsur men kan ha klocka just runt halsen. Pennor har man också i fickorna.
  Ett ädelmetallsmycke som man duschat med och hänger tunt halsen är ännu mindre smittande.

 2. Till saken hör väl att synsättet på att bära kors om halsen är olika i olika delar av kristenheten. Från protestantiskt utgångspunkt skulle man nog kunna hävda att de bara är “smycken”, men det är annorlunda hos exempelvis ortodoxa. Ortodoxa ryssar får i regel vid dopet ett kors att bära om halsen. Därefter fortsäter man att bära kors om halsen hela livet och tar i princip aldrig av det.

  Till saken hör att en av de båda kvinnorna är koptisk kristen. Jag skulle tro att traditionen med kors om halsen är betydligt starkare och viktigare bland kopter än den är bland engelska protestanter. Det ska bli intressant att se om Europadomstolen tar hänsyn till detta i sin dom så småningom.

 3. Varför skulle inte ryssar ta av sig sina dopkors, undrar jag som är döpt i Kristi förklarings ortodoxa kyrka i Sthlm?

 4. Där är jag också döpt!

  Den exakta anledningen vet jag inte. Jag har dock hört talesätt i stil med “En kristen utan kors är en krigare utan vapen”, och man påminner gärna om att korset är ett skydd mot synliga och osynliga fiender. Mitt intryck är att den ryska dopkorstraditionen är långt starkare än motsvarande bland västkristna.

  Lite googlande ledde mig till den här sidan (testa google translate om du inte läser ryska):

  http://www.pravda.ru/faith/religions/orthodoxy/20-07-2010/1041408-krest-0/

 5. Att den brittiska sjukvården, som tillåter sin läkare att ha slips som hänger och dinglar då de arbetar patientnära, skulle förbjuda halskors av hygieniska skäl finner jag högst osannolikt.
  Ett halskors är nog potentiellt lika ohygieniskt som en hijab.

Kommentarer är stängda.