Långfredag

Långfredag. Dagen då Jesus gick med på att låta sig avrättas för att friköpa världen från ondskan Hur kan man förstå en sådan handling? Det är inte lätt. Kanske ska vi se det som det kända fallet med Maximilian Kolbe och Franciszek Gajowniczek.

Kolbe-szombathely
Maximilian är idag ett helgon i katolska kyrkan.

Båda var fångar i Auschwitz. Som straff för en rymning ville nazisterna spärra in ett antal män för att de skulle svälta ihjäl. Familjefadern Gajowniczek var en av dem som skulle dödas. Kolbe erbjöd sig då att ta hans plats. Gajowniczek överlevde på så vis koncentrationslägret.

Kolbe, som var präst, gjorde just vad Jesus gjorde om än mindre skala. Han gav sitt liv för en annan. Kan man förstå storheten i det har man tagit första steget till att förstå resten också. “Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner” (Joh 15:13).

Dela med andra: