USA blir kvar i Afghanistan efter 2014

USA blir kvar i Afghanistan efter 2014. Igår presenterade Barack Obama den överenskommelse som slutits mellan USA och Afghanistan. Kärnan i överenskommelsen är att USA ska fortsätta att jaga al-Qaida och träna de afghanska styrkorna, men inte ha några baser i landet:

Within this framework, we’ll work with the Afghans to determine what support they need to accomplish two narrow security missions beyond 2014 — counter-terrorism and continued training. But we will not build permanent bases in this country, nor will we be patrolling its cities and mountains. That will be the job of the Afghan people.

Obamas tal kan läsas i sin helhet på Vita husets hemsida.

Det blir alltså inget fullständigt uttåg från amerikansk sida, så till vida att varenda amerikansk soldat lämnar landet. Militära rådgivare blir kvar. Därtill fortsätter antiterrorismkampanjerna, dvs. drönarattackerna.

Vad detta betyder för Sverige är oklart just nu, eftersom vi i vanlig ordning måste koordinera oss med Nato. Troligtvis kommer vi att få frågan om vi kan tänka oss att hjälpa till med den fortsatta utbildningen av den afghanska armén.

Säger vi ja till det betyder det att Sverige kommer att ha soldater kvar i Afghanistan. Mycket få visserligen, men vi kommer att vara kvar. Om detta bör nu våra politiker berätta så att allmänheten får klart för sig vad ett tillbakadragande från Afghanistan faktiskt innebär.

________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra: