Stoppade Tolgfors en obekväm föreläsare?

Förre försvarsministern har precis frågats ut av Konstitutionsutskottet med anledning av att han misstänks ha stoppat en “obehaglig” pensionerad generalmajor att föreläsa vid en övning i Försvarsmakten.

Vad handlar det om? Generalmajor Karlis Neretnieks har gjort en analys av de militära konsekvenserna av den svenska “solidaritetsförklaringen”, där Sverige säger att vi är beredda att ge våra grannländer militär hjälp om en militär kris uppstod. Neretnieks analys handlar om hur detta rent praktiskt ska gå till. Resultatet är nedslående. Ingen vet hur solidaritetsförklaringen rent praktiskt ska funka.

Analysen publicerades först av Krigsvetenskapsakademin, men en sammanfattning finns också publicerad av oss på Frivärld: Svensk militär solidaritet kring Östersjön: Tre scenarier.

Det var nog aldrig så att Sten Tolgfors själv gav ordern om att Neretnieks föreläsning skulle stoppas. Däremot var hans statssekreterare inblandad. Den informationen har jag från en väl insatt källa.

Men varför ville inte Försvarsdepartementet att föreläsningen skulle hållas? Återigen handlar det om Sveriges villrådiga hållning i säkerhetspolitiken. Regeringen vill att solidaritetsförklaringen ska vara trovärdig i andra länders ögon. När en ansedd f.d. generalmajor och militäranalytiker påstår att den bara är en papperskonstruktion, blir det naturligtvis besvärligt.

Läs gärna rapporten själva och bilda er egen uppfattning om trovärdigheten i svensk säkerhetspolitik. Är det här vår stöttepelare för vårt lands säkerhet? Är det så här vi vill ha det?

________________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra: