Kan vem som helst skapa ett Pride?

Helt osannolikt möttes man imorse av nyheten att Liberala ungdomsförbundet i Uppsala portats från stadens lokala Pride-evenemang. Det hade man ju inte räknat med.

Men tydligen är inte Pride-rörelsen, om man nu kan kalla det en rörelse, en enhetlig organisation. Uppsala Pride verkar drivas av en samling udda socialister, utan någon som helst koppling till stora Pride i Stockholm. Folkpartiet meddelade också idag att man tänker genomföra en egen Pride-demonstration.

Det är bra att LUF gör oss uppmärksamma på detta problem. Antagligen visste man att man skulle bli portat. Uppsala Pride är uttalat socialistiskt, vilket ju inte funkar med folkpartiets grunläggande värderingar.

Uppsala Prides världsfrånvända manifest kan läsas här: http://uppsalapride.wordpress.com/vision/:

Poliser, militärer, migrationsverk och rättsväsenden reglerar människors liv på ojämlika grunder. Samma ojämlika strukturer genomsyrar även sjukvård, skola och arbetsliv. Detta leder till att hbtq-personer, kvinnor, icke-vita, arbetarklass och personer med funktionsnedsättning bland annat har lägre lön och sämre hälsa än andra människor. På Uppsala Pride är därför inte militärmakten, vapenproducenter, migrationsverk eller polis välkomna i syfte att representera sin organisation.

Jag visste faktiskt inte att vem som helst kunde skapat ett Pride bara sådär. Bra då att Folkpartiet skapar en egen variant. Det är ju trist om namnet Pride i Uppsala kapas av några som har helt andra ambitioner med projektet än att arbeta för lika rättigheter.

 

Dela med andra: