“Otäckt” uttalande av Löfvén

I min åldersmässiga och etniska grupp, svenska män i 40 års åldern, är arbetslöseheten mycket låg. För såna som mig behövs inga kraftiga åtgärder för att höja sysselsättningen. Sverige behöver inte ta  upp stora lån och göra enorma infrastruktursatsningar för att skapa jobb, för såna som mig. Vi hittar jobb ändå.

När Fredrik Reinfeldt påpekar detta faktum får han dock veta att han är “otäck”. Stefan Löfvén tycker att det är fel att säga så eftersom det “pekar ut vissa grupper”, dvs. att Reinfeldt säger att arbetslösheten främst är ett problem för unga och invandrare.

– Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom, säger Löfven till TT.

Själv tycker jag tvärtom att det är Löfvén som är “otäck” i det att han uppenbarligen inte kan säga det som alla rimligen vet, nämligen att arbetslösheten verkligen är högre bland unga och invandrare än resten av befolkningen, och i synnherhet i jämförelse med sådana som mig, etniskt svenska 40-åringar.

Enligt Löfvén ska man låtsas som att arbetslösheten är lika stor i alla grupper även om den inte är det, för att man inte ska “peka ut” någon grupp som problematisk. Bättre att ljuga alltså. Kan det bli mer “otäckt” än så? Att man ska ljuga om arbetslösheten?

Med Löfvéns sätt att resonera kan man inte heller sätta in åtgärder som riktar sig mot just unga och invandrare. För även då stigmatiserar man ju dem.

Det enda som inte blir stigmatiserande är att sätta in generella åtgärder för alla grupper på bred front, alltså även för personer som mig, etniska svenskar i 40-års åldern. Helsnurrigt.

_______________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till ““Otäckt” uttalande av Löfvén”

 1. Statsministerns uttalande kan tolkas som att han bagatelliserar problemet genom att påpeka att etniska svenskar i mogen ålder har jobb. Men de andra då? Varför är det inget problem om de går arbetslösa? Det är ju det som Löfven kritiserar, d v s att statsministern delar in oss i olika grupper varav vissa är viktigare än andra.
  Och det här gör alliansen hela tiden rent generellt… Bagatelliserar ungdomsarbetslösheten. Men det är ett problem för de som är arbetslösa. Det är det Löfven påpekar, och jag håller nog med om att Reinfeldts uttalande är rätt så obehagligt. Det är precis som om han tycker att det inte gör så mycket om invandrarna går arbetslösa.

 2. Jag tycker både du och en del av Reinfeldts kritiker missar problemet. Hade han sagt “inrikes födda” hade han konstaterat ett faktum, och upprördheten hade varit precis så fånig som du antyder. Nu sade han “etniska svenskar”, vilket innebär 1) att han inte har något statistiskt underlag för påståendet (SCB för inte statistik över etnicitet), och 2) att han KAN tolkas som att det finnas en (halvofficiell) uppdelning mellan “riktiga” svenskar och sådana som “bara” är svenska medborgare.

  Det där med etnicitet är ett klurigt begrepp, han uttryckte sig således klantigt.

 3. Det här är en urlarvig diskussion. Tror man att Reinfeldt är rasist nu eller? Nej, det är ingen som tror.

  Arbetslösheten drabbar unga och invandrare värst. Här finns seriösa problem. Men vill man inte tala om det utan hänga upp sig på struntsaker kan man ju rösta på S.

 4. Sysselsättningen i andel, i gruppen 15-24 är STÖRRE 1203 än 0603
  samma 15-74 andelen sysselsatta är 1203 större än 0603
  Så gläds åt detta.
  Sen att M o alliansen har en skitideologi med att ‘svälta ut’ dom som är sjuka o arbetslösa är en annan sak.
  Sanningen ska ej förtigas.

 5. Fast i detta läge kan det kanske vara en poäng att påminna om vad Reinfeldt faktiskt sa. Nämligen:

  “Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet. ”

  Alltså. Kritiken mot att vi i Sverige har massarbetslöshet träffar fel, eftersom “etniska svenskar” inte berörs av den.

  Begreppet “etniska svenskar” är såklart problematiskt. Men kärnan i det där uttalandet är dock inte den, utan det faktum att att arbetslöshetsproblemet förminskas med hänvisning till att vissa (“etniska svenskar) inte drabbas.

  Att försöka få det till att Reinfeldt tvärtom lyfte fram den höga arbetslösheten bland unga och/eller personer med invandrarbakgrund är faktiskt inget annat än historieförfalskning. Det var inte det han gjorde.

  Min personliga tolkning av detta är att Reinfeldt var lite för ärlig med hur han egentligen tänker. Förmodligen därför han gick under jorden och skickar ut andra för att i efterhand försöka förändra bilden av vad det hela egentligen handlar om.

Kommentarer är stängda.