Utan diskussion blir Sverige Natomedlem ändå

Igår kväll la SvD ut min replik till Centerns Natoartikel, som publicerades i veckan. I repliken understryker jag vikten av att vi talar om Sveriges förhållande till Nato. Annars riskerar vi att komma med i Nato av automatik, eftersom vi inte har något val.

För oss som inte ryggar tillbaka för tanken på ett svenskt medlemskap i Nato förefaller medlemskapet som ett naturligt steg. Vi är redan integrerade, vi kan inte försvara vårt land utan Natos hjälp, de vi ska hjälpa eller få hjälp av är samma länder som vi alltid annars samarbetar med, som Danmark, Norge eller Tyskland.

Men för dem som motsätter sig ett Natomedlemskap är dessa frågor lika viktiga att diskutera. Annars dras vi in i Nato utan att vi har haft en debatt om det. Så bör inte svensk utrikespolitik bedrivas. Den bör skapas av medborgarna. Inte bara bli till av en slump.

Läs hela artikeln på SvD:s hemsida.

Dela med andra: