Tramsigt att göra Timbro ansvarigt för S-politik

Frivärld samarbetar nära med Timbro. Jag har därför mycket god inblick i denna mytomspunna tankesmedja. Den gjorde sig känd på 80-talet för att bekriga allt vad socialism heter, och varit framgångsrik. Följaktligen är den också hatad av dem som inte vill se några moderniseringar av vårt land.

Osakligt, för att inte säga tramsigt, blir det dock när Timbro görs ansvarigt för politiska reformer, när det sägs att Timbro “lovat” att en reform ska lyckas.

Ett exempel på detta finner man i Bo Malmbergs m.fl. kritik av friskolereformen. Jag känner Malmberg som en kompetent och påläst forskare. Jag tvivlar inte en sekund på att de data han presenterar om segregering i skolvärlden säger något väsentligt (om än inte definitivt). Men när han med kolleger påstår att det är Timbro som har genomfört friskolereformen blir det faktiskt lite larvigt:

För tio år sedan utlovade Timbro att det fria skolvalet skulle leda till snabba förbättringar i svenska skolresultat, men i stället har resultaten försämrats och klyftorna ökat.

Friskolereformen genomfördes på 90-talet under socialdemokratisk ledning. Nu har det visat sig att delar av reformen inte funkar. Är det då socialdemokraterna Malmberg m.fl är arga på? Nej, istället skyller man på det dolda högerspöket Timbro.

Timbro bestämmer ingenting i svensk politik. Det är våra förtroendevalda som “lovar” att något ska funka. Timbro kommer med idéer, det är allt.

Kan Malmberg m.fl. “lova” att segregeringen i skolorna försvinner om friskolorna stängs? Nej, inte alls, eller hur?

_________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Tramsigt att göra Timbro ansvarigt för S-politik”

  1. I nära nog trettio år har det varit ett socialdemokratiskt mantra att Timbro och/eller SAF/Svenskt Näringsliv är “den verkliga makten i Sverige”. Socialdemokraterna själva är följdaktligen alltid maktlösa, även när de sitter i regeringsställning.

Kommentarer är stängda.