Tragisk personkonflikt är inte detsamma som identitetskris

Jag har endast på ytan följt den så kallade identitetsdebatten i Svenska kyrkan. Så mycket kan jag dock säga att något inbördeskrig knappast pågår. Tjafs och personstrider finns det gott om. Men att talföra debattörer är ilskna på varandra betyder ju inte att hela kyrkan är kris.

Jag har nu uppdaterat mig på de senaste inläggen i ordkriget mellan sajterna Kristen opinion och Seglora smedja. Det är tragiskt att se vad som skrivs. Personangreppen är legio.

 

Är båda lika goda kålsupare? Nej, den av Stockholms stift stödda Seglora smedja är helt osannolikt känslig för allt den anser vara onda människor. Kristen opinion har reagerat förhållandevis vuxet, men kanske inte med den kyla man skulle önska. Därtill får man nog säga att det är lite naivt att inte tro att man drar på sig kritik om man upplåter utrymme för en debattör med ideologisk hemvist hos Sverigedemokraterna.

Jag säger nu inte att man absolut inte ska upplåta sin debattsida för Sverigedemokrater. Det är viktigt att alla röster hörs, även dem man inte sympatiserar med, av det enkla skälet att de konstiga åsikterna inte kommer fram i dagen annars. Men man måste veta vad man gör och kunna försvara det. Det kan inte Kristen opinion som istället väljer att bemöta angrepp ad hominem med samma metod.

Jag håller med om att Seglora smedja i sin kritik har gått över all styr. Smedjan kritiserar Kristen opinion för att ha länkat till författaren Mohammed Omars hemsida. Länkningen i sig anses legitimera Omar och hans antisemitiska åsikter. Seglora smedja får fariséerna i Nya testamentet att framstå som liberala mesar.

Men som sagt, detta ordkrig är verkligen inte representativt för Svenska kyrkan. Var och en som besöker kyrkan en vanlig söndag vet att gemenskapen i kyrkan spänner över sekel. Ett tillfälligt ordkrig förändrar inte det.

_________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Tragisk personkonflikt är inte detsamma som identitetskris”

  1. “Churchmill är en del av kristen opinion”. Så skriver ni själva på er debattblogg Churchmill. Alltså är “Churchmill” och “Kristen opinion” samma sak. Det är inte jag som säger så utan ni själva. På Churchmill har ni låtit en debattör med koppling till SD komma till tals. Jag har inga problem med det, men gör man så får man kritik och då får man stå ut med det. Om man vill göra modiga saker i debattbranschen så måste man lära sig att ta kritik. Man ska naturligtvis protestera när andra beter sig illa mot en, men det går inte att spela martyr, inte ens när man verkligen är det.

    Såvitt jag kan se är det ingen som hindrat någon att yttra sig. Jag kan inte se att det finns försök att tysta ned någon. Det jag retar mig på med er på Kristen opinion/Churchmill är att ni är tillräckligt coola. Ni gör en bra grej, men ni lägger alldeles för stor vikt vid att ni blir kritiserade. Varför kör ni inte bara ert eget race istället?

Kommentarer är stängda.