Visst borde vi kunna diskutera invandring sakligt?

Ska vi verkligen inte kunna diskutera negativa konsekvenser av invandring utan att vi låtsas som att allt är väl, håller käft, går med i Sverigdemokraterna eller anklagar varandra för att vara rasister? Idag utbröt ett internt borgerligt gräl med anledning av Dilsa Demirbag Stens och Johan Norbergs angrepp på tidskriften Neo och andra som velat diskutera invandring.

Demirbag Stens och Norbergs huvudargument är att Neo i sin diskussion om antisemitismen i Malmö har kommit att skuldbelägga alla invandrare. Neos chefredaktör Paulina Neuding har hävdat att antisemitismen kommit som en följd av invandring från Mellanöstern där antisemitismen är väl utbredd.

Ett annat exempel på samma sak var när Fredrik Reinfeldt påpekade att arbetslösheten bland etniska svenskar i 40-års åldern inte var ett problem. Vips blev han anklagad för att peka ut invandrarna kollektivt som ett problem.

Men har Neuding och Reinfeldt verkligen sagt något så förkastligt att man kan anklaga dem för att skuldbelägga ett helt kollektiv? Är det verkligen vad de menar, att invandrarna som grupp, själva gruppen, är ett problem?

Bara den som är extremt snarstucken eller av politiska skäl avsiktligt vill missförstå vad de säger kan tolka deras uttalanden på detta vis. Det finns inget “Jag anklagar invandrarna som grupp för att…” hos dem. De har inte skrivit så. De har inte sagt så. Det går inte att med konkreta ord i skrift, med citat, bevisa att de har sagt så.

Men är det inte underförstått att det är så de tänker? invänder kanske någon. Underförstådda tankar finns, det håller jag med om, men det finns här också ett sakligt innehåll att diskutera. Paulina Neuding har, kanske inte med de invecklade formuleringar som en vetenskaplig avhandling kräver, påstått att antisemitismen i Malmö är en orsak av antisemitismen i Mellanöstern. Är det en långsökt tanke? Knappast.

Reinfeldt har påstått att arbetslösheten är ett större problem för invandrare än för etniska svenskar mitt i livet. Är det en långsökt tanke? Knappast.

Neuding och Reinfeldt skriver och talar mycket offentligt. Det finns ett “track record” att kolla upp. Det krävs inte mycket arbete för att kontrollera hur ofta och på vilka sätt de har skrivit och talat om invandring. Den som gör det ska se att det inte finns något mönster av systematisk skuldbeläggning av invandrare som grupp hos dem.

Med invandring till Sverige har vi fått problem. Att säga en sådan sak har inget med skuldbeläggning att göra. Man säger inte ens att man är mot invandring. De negativa konsekvenserna kan ju vara värda sitt pris. Låt därför detta vara utgångspunkten när vi diskuterar avigsidorna. Ska vi kunna ha en fungerande diskussion kan vi inte börja med att misstro varandras avsikter.

__________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra: