Vänsterjournalisterna på SVT och SR

Det har sagts förr, men måste uppenbarligen sägs flera gånger eftersom det inte fastnar annars: Sveriges journalister är vänstervridna. Nu har Kenneth Asp skrivit en hel bok om saken, och mitt intryck av honom är att han ofta försöker vara överslätande när det gäller den här statistiken. Men vissa saker går helt enkelt inte att förtiga.

Så här ser siffrorna ut. Bilden är från Kenneth Asps artikel i DN. Studera. Begrunda.

De tror det inte själva, men journalisterna står långt till vänster om sina läsare.

Av Asps artikel att döma är 40-talister, kulturjournalister och anställda på SVT och Sveriges Radio värst.

No shit, säger jag. Den dag SVT eller SR producerar något som jag med mina värderingar alls kan relatera till tror jag faktiskt att jag redan är död. Jag har under i alla fall de senaste 30 åren alltid känt mig alienerad inför SVT:s och SR:s mer djuplodande reportage eller studiosamtal.

_______________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Vänsterjournalisterna på SVT och SR”

  1. Det här var ju bra men som du skriver ingen jättenyhet för de flesta av oss. Det vore dock intressant om denna udersökning/debatt kunde kompletteras med något om andra olikheter i värderingar som inte följer traditionella vänster – högerskalor. Vad jag menar är att det finns värderingar som journalister högst sannolikt håller för viktigare än andra. Yttrandefrihet och tryckfrihet kan väl vara viktiga för oss andra också men det är inte säkert att vi anser dem viktigare än t.ex. religionsfrihet, rörelsefrihet, rättsäkerhet, rätt till liv och hälsa, etc.

    Det är väl varken troligt eller eftersträvansvärt att vi kommer få journalister som inte håller yttrandefriheten högst men det vore bra om vi alla kunde ha problemet i åtanke (även journalister) så kanske vi lättare förstår varför två legalt gripna journalister kan vara den viktigaste nyheten sen Noak siktade Ararat.

  2. Den viktigaste nyheten on gubben Noa var väl att han planterade vin på marken?

  3. Jo det är naturligtvis helt sant. Jag brukar blanda ihop de där nyheterna eftersom den förra var en förutsättning för den senare…

Kommentarer är stängda.