En röst tystnar

Idag kom beskedet att Johnny Munkhammar gått bort. Han var riksdagsledamot för Moderaterna och Stockholms län. Född på Gotland. Johnny var en karaktär utöver det vanliga. En ideolog som också orkade med partipolitiken.

Jag lärde känna Johnny när han läste i Uppsala. Vi var båda då med i Liberala studenter. Senare kom vi på varsitt håll att bli moderater.

Johnny Munkhammar

Idag hölls en kort minnesstund på Timbro där Johnny var en väl sedd gäst. Fredrik Segerfeldt höll ett mycket fint tal där han talade om den envise och ettrige gotlänningen som aldrig gav upp sin politiska kamp. Så sent som i fredags hade han en debattartikel införd i Expressen tillsammans med finansministern.

Det roliga med Johnny var att han var mycket mer än skribent och partigängare. Han var intresserad av ideologisk debatt, och var en av få riksdagsledamöter som gillade att hålla ideologiska anföranden i riksdagens talarstol. Det är sällan riksdagsledamöter håller utläggningar om abstrakta principer eftersom alla debatter egentligen ska handla om något konkret ärende. Men Johnny Munkhammar var annorlunda.

Cancern tog Johnnys liv. Han skulle ha fyllt 38 år i år och lämnar hustru och två barn efter sig. Må han vila i frid.

Dela med andra: