Enda politiska punkbandet som någonsin åstadkommit något

Hur många punkband har inte velat göra något radikalt, något som verkligen förändrar samhället? Massor. Men resultatet har varit klent. Ryska Pussy Riot är såvitt jag vet det enda punkband som faktiskt åstadkommit något.

Det är inte lätt att vara diktator. Lukasjenko bombarderas med nallebjörnar och Putin hånas av ett punkband som plötsligt fått världsrykte.

Humorn har alltid varit ett av de vassaste vapnen mot politiskt förtryck. Den israeliska författaren Amos Oz skriver i sin bok Hur man botar en fanatiker att typiskt för fanatikern är att han saknar humor. Han kan inte skämta om något, allra minst sig själv.

Diktatorer har samma problem. Diktatorer söker folklig legitimitet genom att hävda att de är handlingskraftiga. De gör anspråk på att vara dugliga starka män. Demokrati är bara en massa tjafs, men med en rejäl karl som styr med fast hand blir det ordning. Men denna roll går inte att kombinera med att folk gör sig löjliga över sin ledare.

Demokratins logik fungerar på ett helt annat sätt. Demokratiska ledare får sin legitimitet av att de är valda till sina poster. En ledarens personliga auktoritet blir inte lika viktig. Människor är lojala med sina demokratiskt valda ledare i alla fall, trots att de samtidigt älskar att häckla dem.

Pussy Riot har fått in en fullträff på Putin. Hur han ska krångla sig ur det här utan att göra sig till åtlöje blir intressant att se.

Pussy Riot förtjänar också beröm för att vara det enda politiska punkband som någonsin som åstadkommit något.

________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Enda politiska punkbandet som någonsin åstadkommit något”

  1. Nu ställer du dig på kulturradikalernas sida. Punkslöddret förtjänar inget beröm för att ha vanhelgat en kyrka. De fick det straff de förtjänade.

  2. Två år i fängelse för att ha demonstrerat i en kyrka. Är det ett rimligt straff? Nej, verkligen inte. I ett civiliserat land straffar man pojkstreck som dessa med böter, högst. Även om demonstrationen i det här fallet kan anses ha brutit mot de lokal ordningsföreskrifterna och därmed i princip är olaglig, bör man dessutom kunna förlåta hela tilltaget eftersom det tjänar ett gott syfte, nämligen att protestera mot kyrkans politisering.

Kommentarer är stängda.