40 eller 80 nya Gripenplan?

Gärna en ny Gripen, men hur många behöver vi 40 eller 80? Det är ganska stor skillnad. Och hur kommer det sig att vi köper nya flygplan först och utreder flygförsvarsfrågan sen?

Jag har tidigare uttryckt skepsis om Sveriges nyinvestering i ett nytt JAS, en ny Gripen. Jag är för att Sverige investerar i sitt flygvapen. Jag är för nya moderna flygplan. Det gläder mig att svenska Gripen är ett konkurrenskraftigt alternativ.

Gripen

Men allt det där spelar ingen roll om man inte vet vad man ska ha flygplanet till. Det är tyvärr uppenbart att regeringen inte alls vet det. Försvarsmakten har tidigare sagt att det behövs 60–80 flygplan. Regeringen vill ha 40–60. Vad förklarar skillnaden?

Skillnaden måste rimligtvis bero på att regeringen och försvarsmakten har olika uppfattningar om vad flygvapnet ska klara av. Så vad ska flygvapnet klara av? Det vet vi inte för den saken är inte utredd ännu. Den utredning som ska studera detta har precis tillsatts.

När jag berättar att jag är kritisk till nysatsningen på Gripen bemöts jag ofta med argument om att Gripen är ett mycket bra plan. Det är också relativt sett billigt i drift. Därtill har Gripenprojektet varit betydelsefullt för svensk industri.

Ja, allt det där stämmer nog, men inget av det svarar på frågan vad vi ska ha Gripen till.  Hur många flygplan behöver vi 40 eller 80? Bör man inte veta en sådan sak innan man shoppar loss?

________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “40 eller 80 nya Gripenplan?”

  1. Självklart bör man veta vad man ska ha planet till. Först då kan man nämligen göra en jämförelse om man för de pengar man har tänkt spendera får det man vill ha genom att köpa JAS eller om det kan göras bättre på något annat sätt.

    Ex: Det man vill uppnå är att kunna slå ut en mekaniserad bataljon som anfaller Sverige. För samma pengar som vi har till att köpa flygplan kanske vi kan köpa stridsvagnar och stridsfordon, inklusive utbildning och personal som kan lösa samma uppgift? Hur många stridsvagnar får man för ett JAS? Hur många årslöner för en soldat får man för en årsdrift av ett flygplan?

Kommentarer är stängda.