Arkitektur som är ny på riktigt

Som uppföljning till mitt förra inlägg vill jag ge exempel på vad nydanande arkitektur är på riktigt. Svensk arkitektur, inte minst den som dominerar min stad, Uppsala, har fastnat i 60-talet. Men vi behöver inte vara fast där om vi vågar tänka lite nytt, lite annorlunda.

Arkitekten Friedensreich Hundertwasser har en fantasi som går utöver det vanliga. Se på dessa bilder och jämför med mitt förra inlägg om vad Uppsala universitet uppfattar som nytt och spännande.

Bilder på Hundertwassers alla byggnadsverk finns på Wikimedia Commons.

Bilderna föreställer huset Waldspirale i Darmstadt.

Modern arkitektur vill gärna sticka ut. På 60-talet var det raka linjer som gällde. Sedermera tröttnade man på det och började bygga hus där linjerna går lite hur som helst.

Emellertid är det 60-talsstilen som regerar i Sverige. Det är bara att ta en rundtur i centrum av vilken stad som helst. Alla hus ser likadana ut. Alla hus ser ut som det som Uppsala universitet nu vill bygga invid Botaniska trädgården.

Den som tror att universitetet föreslår något nytt och spännande bör alltså ta sig en funderare. Vad är det som är så nytt med betong-glas-stål, raka linjer, gråa fasader?

Har vi sett det förut? Ja. Är det då nytt och spännande? Nej.

Dela med andra: