En stöld av mitt lands goda rykte

I mitt Sverige driver inte riksdagsledamöter omkring på fyllan och kallar folk för “babbe” eller “hora”. I mitt Sverige anklagar inte en svensk en annan för att vara “oäkta”. I mitt Sverige ljuger inte folkvalda för sina väljare.

Så ser mitt Sverige ut. Så vill jag ha det i mitt land. Jag vet att det är ett ideal och att ideal är svåra att nå. Men det är ändå ett ideal och jag tycker att vi ska sträva efter för att göra vårt land, mitt land – Sverige – till ett bra land.

Ett exempel på en dålig företrädare för Sverige är Sverigdemokraternas Erik Almqvist, som idag avgick som riksdagsledamot från sina uppdrag i partiet (rättelse nedan), men det gäller också för dem som var med honom, Kent Ekeroth och Christian Westling, när de tillsammans på fyllan spydde ur sig rasistiska tillmälen.

Jag vet att Sverigedemokrater ofta behandlas illa. Det är synd att det är på det viset. Men det kan ju ha någonting att göra med de värderingar som partiet står för. Erik Almqvist försökte idag på sin presskonferens bortförklara sina ord och handlingar med att han varit mycket pressad vid den här tiden. Det hade kostat på att bli Sverigedemokrat, förklarade han. Därför hade han tappat besinningen för en stund.

Jo, nog tappade han besinningen allt, men han var inte ensam. Han har försökt förneka att allt detta hade hänt och spridit missvisande information på nätet. Partiledaren Jimmie Åkessons tal om att han inte haft kunskap om något av detta saknar därför all trovärdighet. Almqvist är en av Åkessons närmast förtrogna.

Att detta parti påstår sig företräda Sverige är skamligt. Det är en stöld av mitt lands goda rykte. Är det något parti som beter sig “osvenskt” så är det Sverigedemokraterna.

Det enda fina med dagens avslöjande om Sverigdemokraterna är att vi äntligen fått höra vad de egentligen tycker. In vino veritas.

Rättelse: Tidigare idag skrev jag att Almqvist avgick som riksdagsledamot. Jag trodde det var självklart när jag fick höra ordet “avgår”, men det verkar som att han inte vill släppa uppdraget i alla fall, utan bara avgår från sina partiinterna uppdrag. Det är inte mycket till avgång i så fall. En riksdagsledamot sitter på ett personligt mandat så det är inget partiledningen kan bestämma över, men normalt sett sparkar SD ut folk som beter sig på detta vis med ändan före. Men kanske partipampar behandlas annorlunda.

_____________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “En stöld av mitt lands goda rykte”

 1. Pingback: Martin Edgelius
 2. Intressant, man får nästan en känsla av att det är ok att SD behandlas illa… för de har ju så “dumma” åsikter. I mitt Sverige råder demokrati och åsiktsfrihet. Det är ett ideal som jag inser är svårt att nå upp till. För det gäller nämligen inte alla.

 3. SD behandlas nästan alltid illa. Det är inget snack om den saken. De både är och spelar offer. Men som alltid ger offerrollen inte någon en rätt att bete sig illa.

 4. Bara några synpunkter:

  “I mitt Sverige driver inte riksdagsledamöter omkring på fyllan och kallar folk för “babbe” eller “hora”.”

  De var inte riksdagsledamöter vid tillfället.
  Babbe betyder “liten pilt” på gammelsvenska.

  Hur har liknande skandaler drabbat andra partier då? Jo:

  Moderaterna –
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10566274.ab
  http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Bill-Per-0658668232410/

  Socialdemokraterna –
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12202418.ab
  http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Svedberg-Per-0447461551212/

  Vidare kan jag berätta att merparten av de politiker som Janne Josefsson i sitt “Valstugereportage” avslöjade med rasistiska tillmälen tryggt sitter kvar på sina platser.

  Ah denna underbara demokrati…

 5. Två av dem är riksdagsledamöter nu och händelsen ifråga utspelade sig bara två månader innan de tog plats i riksdagen. M har inga riksdagsledamöter som går omkring på stan i fyllan och kallar flickor för hora. Det värsta med SD-politikerna är dock inte fylleriet och tillmälena utan att de svärtar ned namnet Sverige.

Kommentarer är stängda.