Det verkliga hotet mot yttrandefriheten

Åsa Linderborg på Aftonbladet är i sanning ingen av mina meningsfränder. Men det finns ändå stunder då man måste ta sina ideologiska motståndare i försvar. Idag är en sådan dag.

Linderborgs beskrivning av hur hon förföljts efter att Aftonbladet har granskat ett antal rasistiska nätsajter är otäck. Vi får vara tacksamma över att hon delar med sig av den, så att vi kan ta ställning mot den, visa vår stöd för det fria ordet och för Linderborgs rätt att skriva och säga vad hon vill.

De rasistiska sajterna gnäller om att yttrandefriheten i Sverige begränsats. Dispatch International och Avpixlat påstår sig själva vara hjältar i yttrandefrihetens tjänst.

Men toleransen är tydligen inte större än att man inte klarar av att en redaktör på Aftonbladet läser och skriver om vad som faktiskt står att läsa på denna typ av sajter. Så vem är det som hotar yttrandefriheten? Den “politiskt korrekta” tidningen Aftonbladet eller hatmånglarna i det rasistiska träsket, dvs. Avpixlats och Dispatch Internationals läsekrets?

Jag hoppas att reaktionen från andra redaktioner blir att även dessa ger sig i kast med att granska de rasistiska sajterna. Jag själv är ansvarig utgivare för Frivärld Magasin. Vi skriver inte om svensk inrikespolitik, men vi har ändå ett visst ansvar vi också. Idag riktar sig den svenska rasismen i första hand mot muslimerna. Det är en av anledningarna till varför vi skriver mycket om islam i vår tidning. Vi vill inte att rasisterna ska vara de som sätter agendan för vad folk i allmänhet tror och tänker om islam i Sverige.

_______________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Det verkliga hotet mot yttrandefriheten”

 1. Vad gäller granskningen av bloggar verkar varken du eller Linderborg göra någon skillnad på Avpixlat och sidor som är betydligt radikalare. Kan man ju tycka inte är ok. Dessutom hittade de på AP bara saker från kommentarsfälten, det publiceras alltså 100-tals kommentarer efter varje artikel.

  Jag tycker du använder ordet “rasistiskt” väldigt slarvigt. Det främjar inte heller ett gott debattklimat. Dessutom börjar ordet förlora all verklig mening. De man inte gillar är per definition rasistisk. Folk reagerar inte längre för ordet, var det meningen?

  Vad gäller Linderborg så är hon rätt hatisk själv. Jag vill dock påpeka att jag med kraft tar avstånd från allt vad hot och våld heter, hör inte hemma i det demokratiska samtalet. Men just Linderborg har själv gått över gränsen ett antal gånger. Bl.a. har hon kallat Vilks “Sveriges fegaste konstnär” Är hot mot Vilks Ok? Dessutom är förmodligen hoten mot Vilks betydligt reellare än de mot Linderborg.

  Läs gärna Hildebrandts krönika, angående Linderborg. Hildebrandt har inget med SD att göra, och har dessutom dissat partiet i hennes senaste bok, så du kan lugnt läsa henne :

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/sag-ifran-mot-pahopp-och-hat_7779534.svd

  God jul!

 2. En av av många som öst på med hat och galla var bloggaren med pseudonymen Alicio, i verkligheten Michael Nussdorf.

  Ja det är han som är upphovet till det här älskvärda bildmontaget jag bifogar. Som straff för detta blev han visst anställd på Näringslivets Medieinstitut, en numera nedlagd underavdelning till Timbro, din egen arbetsgivare.

 3. Robert, det är kommentarsdelen som är det stora problemet. Det är där träsket är. Där gror hatet. Avpixlat är ansvarigt för allt som publiceras på sin sida, inklusive kommentarerna. Dessa är en del av den egna sidan.

  Linderborg är tämligen hatiskt själv. Det är alldeles sant. Inga hot som riktas mot henne blir dock mindre allvarliga av det eftersom varje avskyvärd handling är avskyvärd på egna meriter. Varje enskilt hot som riktas i någon riktning är avskyvärt oavsett avsändare, eller vad avsändaren själv har gjort.

  Klas, jag vet inte vad du vill säga med din kommentar. Nussdorf vet jag inte vem det är. Jag har aldrig träffat honom.

  Timbros medieinstitut är för övrigt inte nedlagt utan finns kvar: timbro.se/tmi.

 4. Det är förståeligt om du inte förstår vad jag menar. Kommentaren blev rätt stympad av mitt aningen oskickliga hanterade av din kommentars funktion.

  Det är också möjligt att Timbros medieinstitut finns kvar. Man kan bara konstatera att NMI:s hemsida tagits bort och personalen skingrats.

  Mikael Nussdorf var en höggradigt aggressiv konservativ bloggare som uppträdde under pseudonymen Alicio. I skydd av sin anonymitet publicerade han bland annat bildmontage av Åsa Linderborg (http://krigskronikan.lege.net/2005-images/050524_alicio_linderborg.jpg).

  Åsa Linderborg skrev:

  I slutet av februari fick jag ett brev ställt till ”Fascistfittan Linderborg”. Inuti låg en bild på mig och en bild på en död kvinna från en utgrävd grav. Bara tandkort kan avgöra vem som är vem, hälsade avsändaren. Brevbäraren hade vänligheten att lägga det i ett snyggare kuvert.

  Läsarbrev? Äh, man vet väl hur folk kan vara.

  Frågan är om det brevet inte var inspirerat av Nusdorfs bildmontage. Han hade närmast kultstatus i den konservativa bloggosfären.

  I bloggen Stockholm Spectator var man redigt sarkastisk över Åsa Linderborg kände sig kränkt.

  Matron of the bombvänster Åsa Linderborg boo-hoos in today’s Aftonbladet that mean people send her mean email, often including mean swear words like “fitta” (Note for non-Swedes: A naughty word for the naughty bits of a woman – Ed) and accusing her of being a “Stalinist whore.

  Bloggen Stockholm Spectator drevs av Billy McCormac och Michael Moynihan.

  Och vad händer när deras anonymitet spruckit? Alla tre anställs av Timbro. Michael Nussdorf, Billy McCormac och Michael Moynihan och förklaras utgöra Näringslivets Medieinstitut.

  Så frågan är om inte dina överordnade i grund och botten gillade deras skrän Stefan. Nussdorf försvann ur bilden 2006. Moynihan återvände till USA. McCormac blev påläggskalv på Prime PR.

 5. Klas, jag har ingen kännedom om de människor som du skriver om, och jag är inte helt klar över vilken betydelse du menar att dessa har för min uppfattning att hoten mot Åsa Linderborg är sjuka. Menar du att hatet mot Linderborg är okestrerat från Timbros korridorer? Om du tror det är du välkommen att komma hit och se vad det faktiskt är för människor som finns här. Hör av dig.

Kommentarer är stängda.