Sluta gnälla på Almedalen

Det tillhör tydligen sommarens traditioner att man ska klaga på Almedalsveckan och säga att den är oseriös. I fredags var det Bo Rothstein, professor i statskunskap, som i Expressen skriver att seminarierna är okritiska, ytliga, “förvrängda”.

Rothstein fullföljer inte resonemanget till sitt slut, men ska vi ta honom på orden skulle vår demokrati tjäna på att Almedalsveckan avskaffades.

Jag håller inte med. Almdalsveckan är unik. Jag känner inte till någon institution i Sverige eller utomlands som är av denna karaktär. Jag skrev om detta redan förra året efter att ha varit på Almedalsveckan för första gången.

Almedalsveckan har två egenskaper som inte finns någon annanstans och som heller aldrig funnits tidigare.

För det första, och det tror jag är det allra viktigaste med Almedalsveckan, så finns det ingen grindvakt som säger vem som får vara med och vem som inte får det. Det finns ingen redaktör, ingen programchef. Det ställs inga kvalitetskrav på förhand. Det finns ingen som helst granskning av något budskap, och det finns ingen som helst möjlighet för någon att stoppa eller hindra någon att tala.

Det här skapar naturligtvis ett sammelsurium. Ett kaos. Åsiktsanarki. En mängd urusla rapporter presenteras. Paneler fylls med totalpuckade människor som inte begriper ett skit men ändå påstår sig vara experter.

Men är detta dåligt? Nej. Tvärtom! Det är det som är det fina med det kaos som ett fritt tillträde till agoran innebär. Hur ska man veta vad som är god statsvetenskaplig forskning om den inte prövas mot det som är skräp? Hur ska man veta att Bo Rothstein är en skicklig forskare om hans geni aldrig mäts mot någon annan?

Ännu viktigare är dock att impopulära åsikter inte kan stängas ute. Vid alla andra konferenser som jag har bevistat har det funnits någon som bestämmer vem som får vara med eller inte. Resultatet av det blir alltid att någon eller några väljs bort. Och då är det inte ovanligt att impopulära åsikter stängs ute. I Almedalen är detta omöjligt redan från början. Det finns ingen organisatör som kan säga nej till ett seminarium.

I Almedalen råder åsiktsfrihet på riktigt. Mycket mer så än vad mediebolagen kan erbjuda. Mycket mer så än public service-företagen, universiteten eller det politiska systemet. Det är nog bara internet som kan konkurrera med Almedalen om att erbjuda bred yttrandefrihet.

Det andra som gör Almedalsveckan unik är att den samlar höga chefer inom politiken, statsförvaltning, mediebolag m.m. Något som slog mig när jag var i Visby förra sommaren var att man kunde stöta på minstrar och generaldirektörer överallt.

Inte heller detta kan vara ett demokratiskt problem. För vi vill väl ändå ha det så i vår demokrati att ledarna tvingas ut på torget? Vad kan vara sämre i en demokrati än att personer i ledande ställning aldrig lämnar sina tjänsterum?

Under Almedalsveckan kan faktiskt vem som helst – vem som helst – stöta ihop med en minister, en inflytelserik journalist på SVT eller en VD i ett börsnoterat företag. Chansen finns för vem som helst att gå fram och ställa frågor.

De som ändå hävdar att Almedalsveckan är en oseriös cirkus och bör läggas ned tycker jag därför bör komma med ett alternativ. Finns det någon politisk konferens som kan erbjuda fritt tillträde till alla som vill säga något och som kan få nästan hela det politiska etablissemanget att delta?

Om inte, så sluta gnäll.

_________________

Pingat på intressant.se.

 

Dela med andra:

En kommentar till “Sluta gnälla på Almedalen”

Kommentarer är stängda.