Försvarspolitiska fantasier, SD i Almedalen

Idag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Jag var därför och lyssnade på en kort presentation av partiets försvarspolitik på morgonen. SD har onekligen en helt egen försvarspolitik. Vi ska tillbaka till 50-talet.

Kärnan i SD:s försvarspolitik är att man vill återinföra värnplikten, ett försvarsanslag på 2 procent av BNP, skapa en nordisk försvarsallians, bara köpa svensk försvarsmateriel och behålla ”neutraliteten”.

Och vad är det för fel med det? Är det inte så Sveriges försvar alltid har sett ut? Jo, bortsett från en nordisk försvarsallians som vi aldrig har haft är SD:s modell den som Sverige hade under kalla kriget.

Men kalla kriget tog slut 1991. Hela det försvarssystem som vi hade då är avvecklat. Nästan alla fasta försvarsanläggningar är avvecklade som t.ex. kustartilleriet. De finns inte kvar. Annat som också har försvunnit är mobförråd, flygbaser och generaler som vet hur man leder ett invasionsförsvar, m.m. Alla drömmar om att återgå till det gamla är hopplöst orealistiska.

Gustav Kasselstrand, SDU:s ordförande, gick till och med så långt att han inte bara ville ha värnplikt, utan allmän värnplikt för både kvinnor och män. Mönstring och inkallelse av varje årskull. Och med tanke på att både kvinnor och män ska kallas in så betyder det att SDU vill ha ett försvars som i antal soldater räknat är dubbelt så stort som under kalla krigets dagar.

Orealistiskt är också att vi skulle kunna få till en nordisk försvarsallians. Danmark och Norge har aldrig velat bilda en sådan och det kommer inte heller att ske. För dem är Nato alliansen.

Mikael Jansson, SD:s försvarspolitiske talesman, menade att man kanske åtminstone skulle kunna ha en gemensam nordisk försvarsplanering. Men vilken skulle hotbilden vara?

Den hotbild som finns i vårt närområde riktar sig främst mot de baltiska staterna. Vi har bara två problemländer i området och det är Ryssland och Vitryssland. Och det är i gränstrakterna mellan de baltiska staterna och Ryssland och Vitryssland (som är i allians med varandra) som det kan uppstå problem. På vilket sätt är en nordisk allians ett svar på det?

Men den absolut svagaste punkten i SD:s försvarspolitik handlar givetvis om pengar. Man vill fördubbla försvarsanslaget. Varifrån pengarna till detta ska tas fick vi inte veta idag, men jag misstänker att svaret är det gamla vanliga: minskar man invandringen får man pengar över till allt. Dagen till ära har man ju också berättat att man vill ge kommunerna extra pengar för att ge kommunalanställda rätt till heltid. Minskad invandring är SD:s egen sedelpress.

_____________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Försvarspolitiska fantasier, SD i Almedalen”

 1. Som du har missat så kommer armen, marinen o flygvapnet sättas ihop i förband med övriga norden från 2016.
  Fördubblingen av pengar, ja, det är svårt, men det behövs en kraftig höjning för att komma tillrätta med de problem som finns.

 2. Synd att du har missuppfattat så mycket av vad SD säger så här ska jag hjälpa till att förklara.

  Man vill inte bara köpa svensk försvarsmateriel eftersom det inte är möjligt men man prioriterar dock svenskt om det finns. SD har länge varit öppna med att tex köpa in amerikanska helikoptrar, Europeiska luftvärnsmissiler, amerikanska transportflygplan mm. Du säger att en nordisk försvarsallians är orealistisk och ifrågasätter hela tanken. Du kanske har missat att alla andra partier framhäver det nordiska samarbetet som vitalt för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Även NATO ser med positiva ögon på tanken. Jag håller dock med om att det blir väldigt svårt att fördjupa samarbetet med delad försvarsplanering utan NATO medlemskap.

  SD förespråkar inte alls inkallelse till värnplikt av alla kvinnor och män av samma årskull utan endast mönstring. Sedan väljer man ut dom som ska genomföra värnplikt – initialt cirka 7000 per år eftersom det tar lång tid att bygga upp en ny organisation. Således fallet ditt påstående om “..ett försvar som i antal soldater räknat är dubbelt så stort som under kalla krigets dagar”. SD vill återinföra Kustartilleriet (KA) igen men endast i formen av rörligt KA med artilleripjäsen Archer och kustrobotar (RBS 15).

  Varför är 2% av BNP till försvaret orealistisk? Det är ju till och med NATOs målbild och en del andra länder uppfyller det. Varför skulle det då vara orealistiskt för Sverige som till och med skryter om sina goda finanser? Du tar ju själv upp att mycket av försvarets materiel och anläggningar är avvecklat. Då är vi ju eniga om att det krävs en del resurser för att få försvaret på fötterna igen. Även om SD vill öka försvarsanslaget väldigt mycket så är det inte en dubblering och man höjer den stegvis år efter år.

  Det är inte konstigt att man hör vad man vill höra om man redan har en cementerad bild av partiet sedan tidigare.

  Mvh Isak

 3. En nordisk försvarsallians är orealistisk eftersom Danmark och Norge är med i Nato och inte tänker gå ur. Idag finns ett nordiskt samarbete, men samarbete är inte en allians. Att SD ändå pratar om att vi borde ha en allians visar att man pratar i nattmössan alternativt fuskar med sanningen.

  Det är orealistiskt att höja försvarsanslaget till det dubbla om man inte har en plan för hur det ska finansieras. Det har inte SD. Man använder minskad invandring som en sedelpress.

  Som framgår av bloggposten är det SDU som vill kalla in hela årskullar till tjänstgöring i försvaret både kvinnor och män. Det blir en fördubbling av det gamla värnpliktsförsvaret med avseende på soldater. SDU säger så. Ungdomsförbundet. Gustav Kasselstrand. Jag har inte skrivit att moderpartiet har denna uppfattning.

Kommentarer är stängda.