Socialdemokraterna nu ännu Natovänligare

Hur mycket samarbete med Nato kan ett land ha utan att vara medlem? Idag har Socialdemokraterna sagt att man vill att Sverige ska delta i Natos snabbinsatsstyrkor NRF (NATO Reaction Forces). Regeringen vill detta också så det kommer att hända.

Peter Hultqvist, Socialdemokraternas försvarspolitiske talesman, meddelade detta i SVT på morgonen. Jag fick tillfälle att lyssna på honom två gånger idag på morgonen här i Almedalen. Vid dessa seminarier förklarade han att han också tycker att det nordiska samarbetet ska utvecklas ytterligare med gemensam försvarsplanering och gemensamma förband.

Nordiskt försvarssamarbete betyder närmre samarbete med Nato, eftersom Norge och Danmark är Natomedlemmar. Det finns inget nordiskt försvarssamarbete vid sidan av Nato, utan ju mer vi samarbetar med Norge och Danmark, desto mer samarbetar vi med Nato. Och nu kommer vi alltså även att ställa trupp till förfogande för NRF.

Gemensam försvarsplanering är ett nyckelord i sammanhanget. Nato har en försvarsplanering för sitt territorium. Betyder det här att S nu säger att Sverige bör vara med i Natoplanen?

Om det blir på detta vis är Sverige i praktiken en del i alliansen utan att vi har ett formellt medlemskap. Försvarsplaner är the real thing. Mer riktiga än högtidliga utfästelser om solidaritet. Det är riktiga förberedelser.

Socialdemokraternas försvarspolitik blir uppenbarligen mer och mer Natovänlig för var dag som går. Inte mig emot. Men det konstiga är varför S inte vill att Sverige ska ansöka om medlemskap, när man tycker att Sverige ska göra allt som en Natomedlem ska göra.

Utan medlemskap får man ju inte heller något inflytande. Så varför vill S att Sverige ska gör allt en Natomedlem förväntas göra men inte ska ha något att säga till om? Vad är poängen?

______________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra: