Den svenska ofriheten – Med FMSF i Almedalen

I ett folktomt hamnområde trängs Fria Moderata Studentförbundet på tio kvadratmeter, bakom ett staket. Större frihet än så är staten inte beredd att ge. Och de väluppfostrade FMSF:arna bryter inte mot lagen.

Nu under Almedalsveckan gästade jag FMSF:s mingel i Visby hamn. Man hade hyrt ett tält på kanske 40–50 kvadratmeter. Inuti tältet var rökning inte tillåten. FMSF hade därför också ordnat med en utegård, men en mycket liten sådan, på inte mycket mer än 10 kvm.

Klicka på bilden för att se den i större format.

När jag står där i trängseln slår det mig hur fel inrättat vårt samhälle är ibland. Hamnen är tom på folk. Det finns hur mycket yta som helst att vara på. Himlen är klar. Ingen risk för regn. Temperaturen är behaglig. Varför står vi då ihopträngda bakom ett staket?

Och varför måste vi som inte vill röka men som vill stå under den bara himlen också tränga ihop oss? Varför är det ingen som flyttar staketet? Varför är det ingen som ställer sig på andra sidan?

Nej, det är verkligen inte klokt. Allt handlar om alkohollagstiftningen. FMSF har skaffat ett utskänkningstillstånd som bara gäller tältet och den lilla utegården. Man får inte dricka öl utanför tältet eller staketet.

Men samtidigt är det också slående hur skötsamma gästerna är och att ingen av dem reagerar på galenskaperna. Alla fogar sig och reflekterar inte över hur strikta reglerna är. Anarkoliberalerna i FMSF verkar vara få nuförtiden.

Jag tog en bild för att dokumentera denna märkliga situation som jag sedan la ut på Facebook. Då kommer nästa överraskning. Vad reagerar man på? Jo, rökningen.

Jag skriver på FB:

Fria Moderata Studentförbundet har mingel i Visby hamn. Man har ett tält och en utegård för rökare. I ett folktomt område trängs man på 10 kvadratmeter bakom ett staket. Som får i en fålla. Konsekvensen av svensk alkohollagstiftning.

Vännerna kommenterar:

Det är inte bara i Sverige. Kalifornien har fördjudit rökning på motsvarande sätt sedan 1995, och har ännu plottrigare och struligare regler om var man får röka eller inmundiga alkohol.

Jag gillar’t. Jag kanske är tyken, men jag kan inte hjälpa att gilla att “rökfritt” inte betyder “rök fritt” som det brukade stå på ett par bord i resturanger och barer.

Plöstligt känner jag mig ensam. Är det bara jag som tycker att kostymen är för trång? Jag känner mig som om jag var 18 igen. Gammal nog för att tycka att jag har rätt att dricka öl, men förbjuden av staten att få göra det. Ingen hör min klagan.

Men bara så att ni förstår, jag är inte för fri försäljning av alkohol. Det var jag bara när jag var 18. Sen dess har jag lärt mig så mycket mer om livet och vad alkohol kan göra med människor. Vi ska ha en reglerad försäljning, men måste vi verkligen ha det på det här viset?

____________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Den svenska ofriheten – Med FMSF i Almedalen”

  1. Ja, beundransvärd laglydighet, som kanske t.o.m. gått en smula till överdrift. Men nu bröt förmodligen Fria moderata studentförbundet mot lagen vid förra årets Almedalstal av Åkesson, då de delade ut egna flygblad med SD:s logga på. Hur kan sådana laglydiga människor göra sig skyldigt till slikt? Hjärnsläpp?

  2. Robert, ni i SD råkar ut för en massa skit, alltså på riktigt där motdemonstranter kastar saker på er och som gör att Åkesson måste ha skydd av SÄPO. Men all kritik ni får är inte oschysst, så varför klagar ni på varenda liten grej? Varför vara så otroligt lättkränkta? Ni kränks ju på riktigt i många fall. Så varför skiljer ni inte ut skitsakerna från det som är verkliga kränkningar? Ni som prinsessan på ärten, trots att ni inte behöver vara det för att kunna visa att ni är kränkta.

    FMSF häcklade alla partier i Almedalen, inklusive M.

Kommentarer är stängda.