111 000 invandrare men bara 17 000 flyktingar

Apropå den omtalade annonsen i DN där författarna till boken “Invandring och mörkläggning” presenterar några fakta fick jag av en vän ett tips om att läsa en blogg som tittat på den officiella statistiken. Det var nyttigt också för mig att studera siffrorna. “Massinvandringen” kommer huvudsakligen från andra EU-länder.

Under 2012 beviljade Sverige uppehållstillstånd till 111 090 personer. Det är rätt mycket. Vi har just nu också en kraftig flyktingström till Sverige. Omkring 44 000 ansökte om asyl under 2012 och det lär bli lika många under 2013.

Intressant att veta är att av dessa är det bara 17 405 som är flyktingar. Vilka är de andra? Så här ser det ut:

Som synes är den största delen av invandringen arbetsinvandrare och studerande. EES-upphållsrätter står för människor som kommer från EU-länder samt de länder som EU har avtal med, alltså Norge, Island m.fl. De har också med sig en stor grupp anhöriga. Sammanlagt omfattade denna grupp 76 109 personer. Flyktingar plus deras anhöriga uppgick blott till 25 302.

Varför är det viktig att ha koll på dessa siffror? Invandringen totalt sett var ju ändå 111 090 personer.

Jo, för att Sverigdemokraterna som talar om en “oansvarig massinvandring” brukar beskriva det som att en gigantisk flod av människor söker sig till Sverige från Mellanöstern.

Så är det inte. Den största gruppen är som synes europeiska invandrare och just dessa är SD inte emot. Sen finns det också arbetskraftsinvandrare från Indien, Kina och Thailand.

SD menar att “Tendensen i modern tid har varit en oerhört omfattande invandring från  avlägsna länder och kulturkretsar”. Man kan givetvis tycka så, men det kan vara bra att veta att det i så fall finns en oerhört omfattande invandring också från andra europeiska länder.

Här finns Migrationsverkets siffror.

Dela med andra:

3 reaktioner till “111 000 invandrare men bara 17 000 flyktingar”

  1. Sverige har måhända inte någon massinvandring. Delar av Sverige har det däremot: Södertälje, Botkyrka, Malmö med flera kommuner. Där växer det fram en djupt osund kultur som karaktäriseras av bidragsberoende, småbrottslighet, bristande jämställdhet och dåliga kunskaper i svenska språket. Innan det finns någon trovärdig plan för att lösa de problemen är det direkt oansvarigt att släppa in fler invandrare som i stort sett är predestinerade att hamna där. Har du själv någonsin besökt en miljonprogramsförort och sett den andliga och ekonomiska misären? Den förda invandringspolitiken försvaras bara av människor som sitter trygga i sina medelklassenklaver och aldrig behöver uppleva att deras barn pratar bruten svenska trots att de är infödda.

  2. Ja, jag har besökt miljonprogramsförorter. Jag skriver ingenting om att invandring inte har kostnader. Det jag påpekar i mitt inlägg är att invandringen till Sverige under 2012 inte var 111 000 människor från “avglägsna länder och kultukretsar”, som SD tror. Det är helt enkelt en felaktig världsbild. Det är ju angeläget att alla som är kritiska mot den förda invandringspolitiken har korrekta fakta. Varför ska man annars lyssna på dem?

Kommentarer är stängda.