Nytt hot mot Odinslund

Vill vi ha en 19 meter hög skorsten i Odinslund? Nej tack, säger jag. Grusplanen i Odinslund är mycket vacker som den är och behöver inget vräkigt konstverk. Kulturnämnden i Uppsala kommun överväger att beställa ett verk som heter “Den tionde skorstenen” av konstnären Jan Svenungsson.

Återigen kliar det i fingrarna på beslutsfattarna i Uppsala. Återigen är det den historiskt känsliga miljön omkring slottet, Carolina Rediviva, Helga Trefaldighets kyrka och domkyrkan man vill in och greja i. Om projektet genomförs som tänkt kommer det att se ut så här:

Klicka på bilden för att se den i stort format.
Klicka på bilden för att se den i stort format.

 

Klicka på bilden för att se den i stort format.

Som framgår av bilderna handlar det inte om ett litet ingrepp i miljön, utan den skulle förändras på ett betydande sätt. Skorstenen är mycket hög och som man kan se på alla tre bilder påverkas siktlinjerna kraftigt. Skorsten överflyglar Helga Trefaldighetskyrkan. Att påminna sig om är också att en stor del av året är träden utan löv.

Turligt nog har dock konstnären själv även föreslagit andra placeringar för sitt konstverk. Ett av dessa förslag är Tegnérparken i Luthagen, invid korsningen mellan Ringgatan och Börjegatan. Det är mina kvarter. Här får verket en helt annan framtoning. Detta förslag kanske också är kontroversiellt, men det är jag personligen inte helt främmande för. Vi har inga större konstverk i vår ända av stan, och en stor skorsten här skulle kunna vara en kul grej.

Klicka på bilden för att se den i stort format.

 

 

Här finns förslaget i dess helhet för nedladdning.

Dela med andra: