Miljöpartiet liknar jihadister vid frivilliga under finska vinterkriget

Idag på förmiddagen i Visby besökte jag ett seminarium arrangerat av ABF och Fight Racism Now som handlade om islamofobi. Seminariet var en familjär tillställning där alla tyckte ungefär likadant, ända tills frågan om jihadister som åker från Sverige till Syrien kom upp.

En av talarna var Mehmet Kaplan från Miljöpartiet. En annan var integrationsminister Erik Ullenhag. Ullenhag hade inte möjlighet att delta i seminariet förrän efter ungefär halva tiden hade gått. Till en början höll han en mycket låg profil. Men sen sa han att det kunde vara på sin plats att kasta ut en brandfackla.

Islamofobi är ett äkta problem i samhället, förklarade han, men så är också hedersrelaterat våld och jihadister som åker från Järvafältet i Stockholm för att delta i inbördeskriget i Syrien.

Miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mehmet Kaplan tog då till orda och förklarade att detta inte var något att vara orolig över. Det var inte konstigare än att det fanns svenskar som deltog som frivilliga i finska vinterkriget.

Rashid Musa från Ibn Rushd Studieförbund instämde och förklarade att de som åker till Syrien inte alls är några galna självmordsbombare. Det åker dit för att de är engagerade och vill hjälpa till. Sen kanske kommer hem när de märker att detta inte var deras krig.

För detta försvarstal för jihadisterna fick Musa applåder av delar av seminariepubliken.

Att någon enstaka person försvarar jihadisterna som åker från Järvafältet ner till Syrien är inte att förvånas över. Det finns alltid någon som slätar över och ursäktar extremism. Att miljöpartiets gruppledare i riksdagen gör det är dock minst sagt anmärkningsvärt.

1939 attackerades den lilla demokratiska staten Finland av den stora diktaturen Sovjetunionen. Sverige som nation engagerade sig starkt för Finlands sak. Vi skeppade över försvarsmateriel och tillät friviliga att delta i den finländska krigsmakten.

Det är mer än milsvid skillnad mellan de svenskar som deltog i försvaret av Finland och de som idag åker till Syrien för att kämpa tillsammans med de islamistiska extremisterna. Islamisterna är inte vilka som helst, utan har namn som al-Nusra, ISIS och al-Qaida. De friviliga i Finland kämpade för demokrati och frihet. Jihadisterna kämpar för det rakt motsatta.

Uttalandet från Kaplans sida är enligt min mening på en sådan nivå att Miljöpartiet bör avkrävas en förklaring. Kaplan är inte vilken miljöpartist som helst. Han är gruppledare. Han talar inte som “privatperson” utan som företrädare för sitt parti. Är det här partiets uppfattning?

____________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

30 reaktioner till “Miljöpartiet liknar jihadister vid frivilliga under finska vinterkriget”

 1. Det borde väl klassas som förtal!
  Eller? De Finlandsfrivilliga reste dessutom iväg med stöd av såväl Riksdag som Regering. Visar tyvärr på ytterligare ett exempel på “våra” politikers brist vad avser grundläggande allmänbildning!

 2. Är han inte riktigt klok?! Finland blev angripet av annat land! Jihadkrigarna lägger sig i ett inbördes krig!

 3. Nåja, bilden av svenskarna som åkte över och stred i Vinterkriget och Fortsättningskriget är kraftigt romantiserad. En del av de som åkte över var övertygade nazister. I det ljuset blir Kaplans liknelse mer rimlig (därmed inte sagt att det var så han menade).

 4. Här finns det en del missuppfattningar.
  Sverige SÅLDE krigsmateriel till Finland, regeringen i Sverige (som i Norge) var kritiska till värvning i Finland. I Norge antogs en lag (som ingen brydde sig om) som förbjöd värvning till främmande länders armeer.

  Oavsett, 7500 svenskar, 2500 norrmän och 2500 danskar, och 11 000 ungerska frivilliga anmälde sig. (I verkligheten anmälde sig många flera i Norge och Sverige, men Finland ville inte irritera regeringarna i Norge och Sverige, så för dessa två länder tog man bara med de som faktisk kom till Finland).
  Norge och Sverige hade ju förbjudit et fransk/britisk expeditionskorps å resa genom Norge och Sverige för att hjälpa Finland. (Narvik-Kiruna-Finland).

  Danskarna kunde inte gå på skidor, och var oanvändbara, och ungrerna tog sig inte till Finland.

  Hitler hade ju gett bort Baltikum och Finland till Stalin, så där var det dödsstraff för att hjålpa Finland (ändå blev Finland och Tyskland vapenbröder et drygt år senare).

  Kaplans jämförelse är dock ungefär som om de svenska frivilliga hade åkt till fronten för att kämpa för……… Stalin.
  Det har inget med demokrati att göra, men vaf som faktisk hände.

  ISIL attackerade städer i Syrien och Irak, som aldrig gjort ISIL något ont, avrättade soldater och civila, och gjorde befolkningen som inte rymt till trälar.

  Kaplan borde fått höra att Finland inte bestämde sig , utan föranledning; för att gå in i Sovjetunionen för att göra alla til finnar, och att döda alla som inte kunde tala finska, civila och militära, så som ISIL gjort mot de som inte är sunnier. (Faktisk dödar de sunnier också, om sunnierna är av fel typ)

 5. Kaplan brukar försöka hålla sig till andra frågor, och det vet journalister, som väljer att inte pressa honom på denna information. Nu visar det sig alltså att kaplan försvarar jihadisterna, alltså människor som mördar för att skapa en islamisk stat baserad på en sagobok.

 6. Det är många ”svenskar” som engagerar sig i det muslimska korståget. Häromdagen kunde vi se hur kartan skall ritas om och hur sharia och islam skall dominera långt in i europa. Vi hör hur avhoppade muslimer berättar om vad som egentligen försiggår i den muslimska kretsarna i exempelvis england och sverige. Svenskar är så oerhört naiva och kommer inte att förstå förrän det är för sent. Vi pratar om feminism och varför inte löner är lika för män och kvinnor som gör samma jobb. Bredvid står muslimska kvinnor i svarta fodral eller kläder som skall täcka de delar som kan irritera den muslimska mannen. Det förtryck som en muslimsk kvinna får utstå är så oerhört mycket större än de ”fina” problem vi läser om i media. Härligt!

  Det som ISIS/ISIL håller på med är i klass med vad hitler och hans kumpaner gjorde. Inte ett ord om det i media. Fördömandet av denna form av islam i media lyser med sin frånvaro och det som miljömupparna med kaplan i spetsen slätar över är inget annat än förberedelser för vad som komma skall. De vet exakt vad de gör.

 7. Flera av de svenskar som åkte till Vinterkrigets Finland stred för reaktionen, den finska fascismen, var tydliga anti-kommunister och ibland kommen från överklass. Den gemensamma nämnaren med jihadisterna är möjligen att de strider för odemokratiska styrelseformer baserade på sharia/fascism som grundlag. Oavsett, Kaplan och Musad stormyser, Löfven högläser haddither i Rinkeby, det nya Sverige mejslas fram med samma instrument som könsstympar småflickor i ljusskygga hyddor. Allt är lugnt! Gå vidare!

 8. Stefan: Har du något exakt citat, så att man själv kan få chansen att tolka innebörden av vad Kaplan sagt? Filmades seminariet? Ljudinspelningar?

 9. 1. Kommentarer med innebörden att alla muslimer är galna och att det pågår ett gigantiskt muslimskt maktövertagande av Europa är för idiotiska för att besvara. Ni som tror på den myten ber jag att inte skriva någonting alls här på min blogg. Debatten här handlar om en liten grupp extremister och hur vi ska förhålla oss till dem. Islam är inte ett problem för Europa. Extremism är ett problem.

  2. Den exakta ordalydelsen har jag inte. När jag hörde vad han sa antecknade jag det direkt. Kaplan har på Twitter sagt att jag inte har uppfattat hans ord korrekt, men jag tvivlar inte på vad jag hörde. Han har inte heller dementerat sin jämförelse med de Finlandsfrivilliga. Han har endast hävdat att jag inte uppfattat andemeningen korrekt.

  Jag har meddelat både MP:s officiella Twitterkonto och Kaplan på Twitter att han är välkommen att komma med en replik på min blogg och förklara vad han “egentligen” menar.

 10. Bra historisk genomgång Per. Känner mig dock tvingad att korrigera dig på en punkt. Det kom aldrig någon förfrågan från britterna/fransmännen om att bistå Finland genom att korsa norskt och svenskt territorium. Den fransk/brittiska expeditionen i Narvik hade som syfte att flytta krigsscenen från Centraleuropa till Skandinavien, genom att gå in och ockupera de svenska malmfälten. Hitler fick nys om dessa planer och gick in i Danmark och Norge bara några dagar innan. Striderna i Narvik avslutades när offensiven inleddes på kontinenten. Churchill nämnde bara i förbifarten att man möjligen kunde bistå Finland, men att detta inte var hans egentliga avsikt framgår tydligt av all historisk forskning och inte minst av vad han själv har sagt. Han såg Stalin som en framtida allierad, vilket inte minst bevisas av den uteblivna krigsförklaringen när Stalin invaderade andra halvan av Polen. Finland och Baltikum (och Polen?) var rimliga offer. Ett historiskt misstag, om du frågar mig. Stalin skulle suttit på samma förlorarsida som Hitler.

  Det skall dock tilläggas att malmfälten i Skandinavien kom att sakna betydelse efter Frankrikes fall. Tyskland kunde mycket väl ha lämnat Skandinavien ifred efter det, men ansåg väl att Kattegatt var vitalt för deras marina intressen eller nåt. Ockupationen kan förstås inte försvaras ändå. Men faktum kvarstår, Stalin var ett minst lika stort svin som Hitler och de Västallierade gjorde inte ett skit åt det.

 11. Vad kan man vänta sig av Kaplan som jag tycks minnas var en av de svenskar som reste ner till Grekland och ställde sig på Hamas sida i det till stor del jihadist-sponsrade Ship to Gaza-spektaklet.

 12. Jag har länge undrat varför inte de s.k. sekulära muslimska samfunden och organisationerna gjort några gemensamma uttalanden eller fördömanden av allt det våld som utförs i deras religions namn av extrema islamister. Men nu har Kaplan upplyst oss alla om svaret. Han sympatiserar med mördandet och ser det som en rättfärdig kamp.

  Och talet om att det inte skulle pågå en islamisering i Sverige är otroligt naivt. I t.ex. UK rapporterar BBC om vad som sker inom det brittiska skolväsendet. I riksdagen sitter muslimer från i princip samtliga partier, det finns många muslimska friskolor, Saudi Arabien tillåts finansiera både moskébyggen och imamer.

  Varför skulle det som sker i UK inte ske i Sverige?

 13. För de av er (t.ex. Nåja) som menar att svenskar som stred i finska vinterkriget till del var övertygade nazister, var är beläggen för att göra ett sådant rätt generaliserande påstående?

  270 svenskar tog värvning i Waffen-SS. Med tanke på de långt fler som var frivilliga i vinterkriget är det svårt att generalisera att de senare var övertygade nazister. Det är nog svårt att ens hävda att alla som stred i Waffen-SS var övertygade nazister, även om det är långt mer troligt.

 14. Helt sjukt.

  De svenskar och finnar som offrade sig i det kriget, offrade sig för sina hem, sina fästmöer och fruar, sina syskon och sina föräldrar. På grund av de unga pojkarnas uppoffringar av sina liv kan stolpskott som Kaplan och Ullenhag stå och snacka strunt utan att bli arkebuserade. Eller skickade till Gulag. Min morfars bror var en av de unga pojkar som gav sitt liv för sitt fosterlands frihet.

  Jihadism är annorlunda. Hela den klassiska världen gick under i och med Muhammed och hans kumpaner ödelade Mellanöstern, Nordafrika och delar av Asien under ultimatumet: Konvertera eller dö! Man brände upp alla de klassiska biblioteken och halshögg sina meningsmotståndare.

  Det man gör när man säger sig bekämpa “islamofobi” är att man bekämpar de få kritiska röster som fortfarande vågar kritisera dödsreligionen Islam, och får det att framstå som en välgärning. Hyckleri.

  Rent historiskt sett, var det inte riktigt så enkelt som man vill framställa det, att bångstyriga germanska stammarna som fick Rom på fall. De var egentligen “småromare” som väldigt lätt tog till sig den romerska kulturen och ordningen. Det var islams utbredning och det kaos som spred sig, som lyckades upplösa den välordnade klassiska världen. Islamism – i sin renaste och mest ursprungliga form. Sedan dess har de regionerna aldrig riktigt återhämtat sig. Samma sak drabbade exempelvis Axumriket i Östafrika. I och med islams utbredning, spred sig kaos och skräck och all handel omöjliggjordes, varpå riket isolerades och gick under.

  Ullenhags och Kaplans uttalanden är ett hån mot dem som offrat sina liv för våra länder sak. Och vem vet. Kanske får de själva bekanta sig med jihadism på nära håll. Kanske förstår de bättre då. Men då har de inte längre något val. Då får de gilla Islam eller dö, som så många andra stackare som plågas ihjäl Mellanöstern, Asien och Afrika idag.

 15. Varför förvånar du dig Stefan?
  Jag ser att du själv är anhängare av samma ande som förtalar Israel!
  Hur många arabländer kan (vill inte) inte ta emot ‘palestinierna’???

  Läs Sak.5:2-3 och slå upp ‘Strong Hebrew Word’ nr 423 och se vad ordet ‘förbannelse’ avser.
  Tiden är mycket kort nu.

 16. Två saker:

  1. Den som tror att islam är en krigisk religion tror fel. Den allra största delen muslimer lever i fred. Se på Indonesien och Indien. Det är oroligt i Mellanöstern, men alla muslimer kommer inte därifrån. Man bör också påminna sig alla de krig som kristna har fört i historien. Detta är historiska fakta som är omöjliga att bestrida.

  2. Jag förtalar inte Israel. Det är osant. Allt jag skrivit om Israel finns här på min blogg. Alla de åsikter jag företräder i frågan om konflikten mellan israeler och palestinier finns representerade bland israelerna också.

 17. PS. Stänger av kommentarerna nu för att slippa inlägg som onyanserat och obildat kritiserar islam som helhet. Det är inte vad frågan handlar om. Frågan handlar om hur vi ska hantera jihadister som åker från Sverige till Syrien. Inget annat.

Kommentarer är stängda.