Därför blir det fel när Åsa Romson angriper männen som grupp

Sällan har väl en partiledare satsat så hårt på att alienera halva väljarkåren än vad Åsa Romson gjorde i Almedalen. Det är en mycket olycklig modetrend bland vänsterpolitiker att se till människors kön och hudfärg istället för att bemöta dem som människor. Så här blir det när man byter ut ordet ”män” mot ordet ”judar” i delar av Romsons tal, och ordet ”kvinnor” mot ”svenskar”.

Åsa Romson och Gustav Fridolin. Foto: Miljöpartiet.

/…/

I Sverige idag, 2014, är judar fortfarande kraftigt överrepresenterade på alla ställen med makt och pengar. Samtidigt som svenskar i Sverige tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än den genomsnittlige juden under en livstid.

Och här misstänker man ju att när det framför allt är vita, heterosexuella, medelålders judar som sitter på makten, ja då är risken att samhället byggs utifrån normen om vita, heterosexuella, medelålders judar, och det blir fel. För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders judar utan människor, ni vet sådana som har lika värde men som är olika på alla möjliga sätt.

Om detta ska jag tala ikväll. Om normer, om makt och varför de frågor och perspektiv som vuxna judar tycker är viktiga blir ’stora och tunga’ medan det som unga och svenskar tycker anses som ’små och lätta’.

/…/

Det finns en oskriven regel i biståndspolitiken att om man vill förbättra barnens livsvillkor ska man satsa på svenskarna. Svenskar är också en bättre mall än judar för bra klimatpolitik.

Judar släpper ut mer koldioxid än svenskar. Judar äter mer kött, åker mer bil, flyger mer och är mindre intresserade av att förändra sitt beteende för att skona klimatet.

Mycket förenklat kan man säga att klimatförändringarna orsakas av rika judar, men drabbar fattiga svenskar. Det är samma mönster oavsett om vi tittar i Sverige, Europa eller världen.

Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata judars intressen framför svenskar och barns.
 Det måste ifrågasättas.

Vad är det som säger att juden som sitter ensam i sin stadsjeep ska prioriteras högre än svensken som tar tunnelbanan in till jobben varje dag? 
Vad är det som säger att juden som flyger på affärsresa måste få en egen flygplats mitt inne i centrala Stockholm medan den svenska studenten inte har nånstans att bo? 
Och vad är det som säger att den svenske judens rätt att äta kött varje dag går före den sudanesiske kvinnans* rätt att slippa klimatkatastrofer som förstör hennes skörd?

/…/

Var och en som läser Romsons tal med orden utbytta på detta sätt förstår hur det i grunden är fel att anklaga en viss grupp för att vara samhällets stora skurk. Romson gör det som vi i alla andra fall varnar för. Hon delar in samhället i ”vi” och ”dom”. Det är precis så man ska göra om man vill polarisera grupper och få dem att tycka illa om varandra.

Judarna är ett folk som fått bära en mycket stor börda på grund av människors vi-och-dom-tänkande. Att byta ut ordet ”män” mot ordet ”judar” exponerar därför det dåraktiga med vi-och-dom-tänkandet på ett mycket tydligt sätt. Det är ett enkelt pedagogiskt grepp som kan användas för att förstå vilka typer av generaliseringar som kan göras utan att det lämnar en besk eftersmak efter sig. Det man inte kan säga om judar ska man inte säga om någon annan grupp heller. Oavsett om det är en privilegierad grupp eller inte.

*Här behåller jag den ursprungliga formuleringen eftersom texten blir obegriplig annars.

________________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

24 reaktioner till “Därför blir det fel när Åsa Romson angriper männen som grupp”

 1. Här behöver man ju inte ens använda judetestet i och med att hon själv använder hudfärg som en negativ faktor. Romson är rasist helt enkelt.

 2. Konstig jämförelse! Jag förstår, du kanske känner dig träffad, men hon försöker inte utmåla någon som skurk. Hon försöker säga: Detta är fakta – Så här ser det ut i dagens samhälle – och vi måste förändra det.

 3. Så ser det ut i dagens samhälle det Saudiska samhället.män kör stora bilar kvinnan är förbjuden att köra bil,eller att lämna hemmet utan manlig eskort..Maxxx måste förändra det eller är det lättare i det jämställda Sverige där kvinnor har samma möjligheter att äta kött och köra bil som män.

 4. Om man ser till Åsa Romsons tal är hon rasist, åldersdiskriminerare, manshatare och heterofob. Nu tror jag inte hon är det. Men det är sådana åsikter hon uttalar. Som varande medelålders, vit, heterosexuell man är jag extremt trött på att grupperas tillsammans med andra vita, medelålders, heterosexuella män och anklagas för saker vi som kollektiv är “skyldiga” till. Det är både lögnaktigt och okunnigt. Dessutom skäms jag inte för att vara just vit, medelålders, heterosexuell man. Jag kräver min rätt att få vara det utan att en partiledare sprider hat för att ta politiska poäng..

  http://kontur.nu/reflektion/asa-romsons-mansforakt-ar-ovardigt/

 5. Romsons populistiska förlöpning är, precis som motsvarande på 30-talet, endast möjlig i en kulturell kontext, där “tidsandan” pekar ut syndabockar och kollektiv persona non grata. Om man inte faller in i kören får man stämpeln “islamofob, homofob och alltså även klimatmarodör”. Detta kan uppenbarligen skrivas om som vit, hetero och man. Och etablissemanget som verkar ha likartade blinda fläckar, eller, troligare, samma rädslor, tiger, samtycker eller applåderar oftast. Annars……

 6. Feminisismen är lika obehaglig som rasismen. FI vill skicka oss män på omskolningsläger för vi ska lära oss konsumera på rätt sätt. Skulle en manlig politiker utrycka sig som Åsa Romson om kvinnor på ett så nedlåtande sätt och låta fördomarna hagla mot blondiner var han ute i kylan illa kvickt.

 7. Din liknelse förutsätter att det faktiskt stämmer att judar äter mer kött, åker mer bil, flyger mer, tjänar 3,6 miljoner kronor mer osv, än icke-judar. Om det är så så vill jag se belägg för det. Om allt det som Romson skriver om män faktiskt stämde om judar — som att vi t ex aldrig haft en icke-judisk statsminister i Sverige — så vore det helt befogat att undra varför de har en sådan oproportionerligt stor makt och miljöpåverkan. Nu så har inte judar någon särskild makt eller miljöpåverkan i Sverige, så jämförelsen blir bara nonsenssvammel.

  “Var och en som läser Romsons tal med orden utbytta på detta sätt förstår hur det i grunden är fel att anklaga en viss grupp för att vara samhällets stora skurk.”

  Nej, när man läser Romsons tal med orden utbytta på detta sätt så förstår man hur otroligt illa det kan gå när någon försöker göra liknelser genom att byta ut ett ord mot ett annat och i sammanhanget irrelevant och opassande ord.

 8. Stackars Anders, stackars stackars Anders. Du kan tydligen inte läsa en artikel och förstå konsensus från det som skrivs. Han skriver inte eller heller påstår att detta stämmer på judar, han skriver att en politik som byggar på att ställa en grupp människor mot en annan grupp av människor är “fel”. För att illustrera och göra detta tydligare välde han svenskar och judar.

  Dock har jag lärt mig att man inte ska argumentera med idioter för det går aldrig att vinna, man sänker sig bara till deras nivå… därför sätter jag mig tyst och låter nu detta bero… *SUCK*

 9. Här är en poltiker som har hittat ett problemområde. Som aspirant på att sitta i en regering måste hon ha en tanke kring vad göra åt problemet ifråga.
  Detta betyder att vi ev maktskifte kommer antimanslagarna att tas fram illa kvickt. Lösa jordkotets temperaturproblem är ju brådskande.
  Köttransonering och körförbud är väl två bra gissningar, dock endast för män.
  Så förbered er för lagar liknande de i sydafrikas arpartheidsystem.
  Mats

 10. Med tanke på att 50-60% går till skatt om man räknar in moms och arbetsgivaravgift, så är det väll bra att Svenska män tjänar så mycket: den gruppen verkar ju vara de som faktiskt bidrar mest till att vi kan ha det samhälle vi har idag. Så varför ska det alltid vinklas som något dåligt att tjäna bra. Den skillnad i lön hon nämner inkluderar alla yrken, inte skillnaden i lön inom samma yrke. Därmed är den ju helt irrelevant. Kvinnor jobbar i större utsträckning i den offentliga sektorn och det är totalt betydligt färre arbetslösa kvinnor än män. Och vilka är det som gör det möjligt i största utsträckning för kvinnor att kunna jobba inom den offentliga sektorn, jo män.

 11. Rolf K Nilsson beskriver precis mina känslor. Hur långt får man gå inom lagens gränser? Jag känner mig personligen kränkt av Åsa Romsons tal. Skuldbeläggningen av män har nu passerat gränsen till det oanständiga. Kan det prövas i domstol om en politikers tal är förolämpning, förtal, hets emot grupp, diskriminerande, nedsättande?

 12. Det finns fler människor på VD-stolen i Sverige som heter Johan än det finns kvinnor på nämnda stol. Byter vi ut namnet Johan mot Anders finns det fler styrelseledamöter vid namn Anders i börsnoterade bolag än det finns kvinnor i dessa styrelser. Vad detta beror på kan vi ju spekulaera i – om vi vill. Jag tycker dock att FI´s röst behövs och är väl värd att lyssna på i debatten. De har en poäng!

 13. Jag kan hålla med om att Romson hårddrar det på flera punkter, men på det stora hela har hon faktiskt rätt. Det är många fler män än kvinnor på maktpositioner samhället. Jag tycker att det är rent absurt att byta ut orden så som Stefan Olsson har gjort. Det om något är att polarisera grupper och skapa ett “vi och dem”-perspektiv

  Magnus: Jag tycker inte att hon smutskastar någon. Hon använder bara sin yttrandefrihet för att beskriva maktstrukturer som finns. Fine om du vill känna dig kränkt och träffad, men det behöver varken vara ditt eller hennes fel att det ser ut så här. Män och kvinnor är lika indoktrinerade i dessa strukturer genom det sociala arvet. Vi har tillsammans fått ärva det här samhällssystemet, men man måste prata om det för att kunna förändra och förbättra det för alla samhällsmedborgare.

 14. På vilket sätt är det ett problem att det är just män på maktpositionerna? Vad förändrades eller förbättrades när Christina Stenbeck tog över efter pappa Jan?

  När sådana som Romson listar upp en massa saker som hör män till, så tas det aldrig med något positivt som män gör. Aldrig någonsin. När män omtalas så är det som problem. Att de inte hör hur de själva låter.

 15. Argument som :
  Visar på samband…
  Säger ju bara som det är…
  orsaken till dagens situation är….
  Etc
  Användes också i tyskland på 30-talet…….

 16. MG,
  Naturligtvis ska vi prata om samhällssystemet, men detta tycker jag var helt fel sätt. Talet innehåller så många anklagelser emot män och med vita heterosexuella män särskilt utpekade att jag inte kan annat än känna mig förolämpad. Talet skapar tycker jag en oacceptabel, tendentiös och urskillningslös nedvärdering av en hel befolkningsgrupp. Jag kopierar och kommenterar 10 fraser ur talet från MPs hemsida:

  ”kvinnor i Sverige tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än den genomsnittlige mannen under en livstid.” – Detta gäller inte mig trots att jag är vit heterosexuell man. Kalla mig inte utsugare. Jag har inte bättre lön än kvinnliga kollegor med samma arbetsuppgifter. Jag har läst en högre utbildning med ungefär lika många manliga som kvinnliga studenter. Jag har fått mitt arbete genom att knacka dörr. Min yrkesutveckling har skett tillsammans med kvinnliga kollegor. Jag har och har haft kvinnliga chefer.

  ”För de allra flesta av oss är faktiskt inte just vita, heterosexuella, medelålders män utan människor, ni vet sådana som har lika värde” – Så jag är alltså inte människa.

  ”…dessa tre män liknar mer ett gäng motsträviga åsnor…” Är det för att de är män de är åsnor eller för sina åsikter? Är män generellt åsnor?

  ”Mycket förenklat kan man säga att klimatförändringarna orsakas av rika män, men drabbar fattiga kvinnor” – Om det är en sådan förenkling att man måste påpeka det, varför säger man det då över huvud taget? Åsa Romson medger alltså redan i talet att detta är på sin höjd en halvsanning. Detta förolämpar mig, de som känner min yrkesbana vet att det inte gäller mig. På vilket sätt skulle det vara legitimt att lägga skulden för fattiga kvinnors situation mer på mina axlar än på andras? Gäller påståendet inte för rika kvinnor?

  ”Dagens passiva klimatpolitik är att sätta lata mäns intressen framför kvinnor och barns” –Detta gäller alltså inte lata kvinnors intressen, eller finns det bara män som är lata? Ingen har rätt att kalla mig lat på grund av min hudfärg, kön, ålder eller sexuell läggning, eller oavsett detta ingen som inte känner mig alls.

  ”Vad är det som säger att mannen som sitter ensam i sin stadsjeep ska prioriteras högre än kvinnan som tar tunnelbanan in till jobben varje dag?” – Är det bara män som kör stadsjeepar och bara kvinnor som åker tunnelbana? Och varför så Stockholmsorienterat, är det kanske Stockholmare Åsa Romson talar om? Jag kör inte stadsjeep men här görs min könstillhörighet till mindre sympatisk enbart på grund av stadsjeepens existens. Var vänlig låt bli det.

  ”Vad är det som säger att mannen som flyger på affärsresa måste få en egen flygplats mitt inne i centrala Stockholm medan den kvinnliga studenten inte har nånstans att bo?” – Behandlas kvinnor annorlunda än män i flygplatsplanering? Har inte manliga studenter minst lika svårt som kvinnor att finna bostad i Stockholm? Vilken är kopplingen som rättfärdigar att med hjälp av de två påståendena klandra mitt kön och tycka synd om ett annat?

  ”den svenske mannens rätt att äta kött” – På vilket sätt skiljer sig mäns ”rätt” att äta kött från kvinnors? Personligen har jag aldrig hävdat någon sådan rätt. Om den svenska kvinnans köttkonsumtion är något lägre så handlar det väl om att den svenska kvinnan också påverkar den sudanesiska, men lite mindre än den svenske mannen gör? Alltså, att även den svenska kvinnan bidrar till klimatproblemet?

  ”Det finns män som håller alla tummar de har för att valrörelsen i september ska bli precis lika grå, lika trist och…” – Så det finns bara män som vill detta, inga kvinnor alls? Har jag på något sätt automatiskt skuld i detta på grund av mitt kön?

  ”det finns några män inom svensk politik som till varje pris vill att dessa frågor ska vara små sidofrågor” – Alltså inga kvinnliga politiker alls vill detta?

  Jag tror inte alls att grupper som bedöms vara missgynnade får det bättre av att andra grupper urskillningslöst skuldbelägges. Jag tycker istället att det är orätt att göra det, och att det får en motsatt effekt emot den önskade.

  För övrigt vill jag gärna påminna att den mest diskriminerade gruppen i Sverige är den cirka en miljon invandrare som strävar efter och inget hellre vill än att få en plattform för ett liv på lika villkor.

 17. Tyvärr tror jag att de kommer lyckas med denna vi mot dom taktik. Svenska folket verkar inte vidare självständigt tänkande numera.

 18. Anders 23:37, Flickpappa och MG.

  Googla lite statistik på judars inkomster och inflytande i USAs näringsliv, så ser ni snabbt att gruppen “judar” i USA har MER pengar och makt jämfört med genomsnittsamerikanen än gruppen “vita män” har jämfört med genomsnittssvensken.

  Enligt er logik skulle alltså detta blogginlägg inte vara satir, utan fullt berättigad propaganda mot judar i USA.

  Jag blir lite rädd av att debattklimatet har hamnat där det är.

 19. Om man ska dra ett annat exempel så är ju betydligt fler kvinnor som studerar på högskola/universitet och de har samtidigt betydligt bättre betyg än männen, men det kan väl inte vara så att kvinnorna är mer intelligenta än männen, eller?

 20. Det är mycket skrämmande att det finns folk, och då menar jag vissa av kommentatorerna här, som anser att vita heterosexuella män är ett problem.

  Sedan är jag väldigt nyfiken på om vita heterosexuella män verkligen är överrepresenterade så som Romson påstår. Det tror inte jag på, för , om ni ursäktar, det är rätt tätt med homosexuella i olika maktpositioner av olika slag, inte minst inom media och olika former av opinionsbildning, att andelen homosexuella där skulle spegla förhållandet i sverige i stort tror jag helt enkelt inte på. Upp till bevis för dessa påståenden! För det är väl inte rena lögner som sprids?

 21. Vad gäller Peters kommentar och kvinnors kontra mäns intelligens, så har vi fått lära oss att tjejer är mer intelligenta än pojkar eftersom de har högre betyg i skolan.
  Vi har också fått lära oss att pojkar inte är smartare än tjejer eftersom de får bättre resultat på högskoleprovet, utan att just det beror på att högskoleprovet är utformat till fördel för killar.
  Ja, så långt har det gått i könsdiskrimineringens sverige. Ty, några vetenskapliga belägg för ovanstående påståenden har inte synts till.

Kommentarer är stängda.