Därför bör vi lägga mer pengar på försvaret

Eftersom jag som riksdagskandidat går till val på frågan om att Sverige behöver lägga mer pengar på försvaret är det rimligt att jag förklarar varför detta är viktigt. Som jag har förklarat tidigare står jag som nr 16 på riksdagslistan och kandidaturen är första hand symbolisk. Men det ger mig ju en chans att tala om denna fråga.

Huvudskälet till att vi måste öka försvarsutgifterna är att den kalkyl Sverige har gjort när det gäller säkerheten i vårt närområde har visat sig vara felaktig. Vi har bara en potentiell fiende i närheten och det är Ryssland. Sverige trodde inte att detta land skulle agera aggressivt, men vi misstog oss. Just nu pågår ett krig i Ukraina som Ryssland har drivit fram. Ryssland har också olagligt ockuperat och senare annekterat Krim.

Stridsfordon 90.

Ukraina ligger långt bort, men Ryssland gör inte det. Som har framgått av nyhetsrapporteringen har spänningarna ökat också i vårt närområde. Nato har därför förstärkt sin närvaro i de baltiska staterna och Polen. Ryssland agerar aggressivt även i Östersjöområdet med informationskrig i de baltiska staterna, militära övningar, införande av handelshinder osv. Regeringen i Moskva har inte goda avsikter med detta utan det är för att stärka sitt inflytande i det som man anser vara sin intressesfär.

Men krig är väl ändå extremt osannolikt? Ja, absolut. Ett öppet krig mellan Ryssland och Nato är mycket osannolikt. Risken för att Ryssland skulle ge sig på Sverige eller Finland är också nästan obefintlig. Så varför tycker jag att vi ändå måste rusta upp?

Jo, det är för att försvaret är vår vaktstyrka. Försvarets viktigaste uppgift är inte att slåss, utan att vara avskräckande. Det ska vara starkt nog för att ingen ens ska våga tänka att våld lönar sig. Försvaret funkar bäst när det är starkt och inte används. Om man inte har ett försvar blir man inte offer för angrepp i första hand utan för påtryckningar. Det finns länder som använder sin krigsmakt för att hota med. Ryssland gör det gentemot de baltiska staterna och mot oss (minns långfredagsincidenten 2013).

Just nu har Sverige ingen vaktstyrka att tala om. Hela det gamla försvaret är avvecklat. Inklusive värnplikten. Idag har vi bara ett litet yrkesförsvar. Det är så litet att det inte kan motstå ett angrepp mer än bara någon dag. Just nu saknar alltså försvaret avskräckande effekt. Det fyller helt enkelt inte sin funktion.

Vad är då ett lagom stort försvar? Det är inte heller helt enkelt att avgöra. Riksdagen har dock fattat beslut om en försvarsreform som ska göra att försvaret åtminstone ska kunna stå emot en angripare i en vecka på ett ställe (“enveckasförsvaret”). Detta är inte mycket, men det är mer än idag.

Emellertid har riksdagen inte satt av tillräckligt med pengar för att detta ska kunna genomföras. Det var detta grälet mellan regeringen och sossarna handlade om före sommaren.

Jag tycker att det är positivt att både regeringen och sossarna vill öka försvarsutgifterna, men problemet är att det man har föreslagit inte räcker på långa vägar när. Försvaret har ett behov på kanske 40–50 miljarder för att komma upp i den nivå då vi kan säga att landet kan försvaras i en vecka på ett ställe. Regeringen har tyvärr bara föreslagit att vi ska sätta av 28 miljarder extra fram till 2023. Socialdemokraterna vill också öka anslaget till försvaret men har inte nämnt någon totalsumma än.

Övriga partier svävar i det blå i den här frågan. MP och V vill dra ned på försvarsutgfifterna. SD vill öka kraftigt men har en fantasibudget i det att man tror att att minskad invandring automatiskt kommer att göra att det plötsligt finns pengar till allt.

Det är därför som jag har gjort detta till en profilfråga för mig som riksdagskandidat. Vi behöver en helt annan försvarspolitik än den vi har nu. Den kommer också att kosta pengar är jag rädd. Men det är gamla försyndelser som nu har hunnit upp oss. Vi borde ha påbörjat upprustningen för länge sedan.

Men . . . det finns ytterligare en fråga som också måste diskuteras när det gäller försvarspolitiken och det är svenskt Natomedlemskap, men det gör jag i nästa blogginlägg. Läs det också. För det räcker inte med att bara öka försvarsanslaget. Sverige klarar sig inte ensamt.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Därför bör vi lägga mer pengar på försvaret”

  1. Ett lagom stort försvar är stort nog för att fylla solidaritetsdeklarationen med innehåll, dvs att vi kan hjälpa våra grannar även när vi själva är hotade.

  2. Du har rätt i att försvarets storlek ska stå i proportion till den säkerhetspolitiska doktrinen. Vi har dock inte några resurser att hjälpa någon med idag.

Kommentarer är stängda.