Kemiska vapen i Syrien igen

Kriget i Syrien blir allt sjukare för var dag som går. I skymundan av rapporteringen om kriget mellan kurdiska styrkor och Islamiska staten i Kobane har det också framkommit uppgifter om att Assadregimen använt kemiska stridsmedel mot rebellerna.

Men vänta nu… Var det inte så att Syrien alldeles precis lämnade över alla sina kemiska vapen för destruktion? Jo, men tydligen inte allt. Det som har lämnats över är allt i “kategori 1”, enligt OPCW, som är de farligaste stridsmedlen. Men det finns annat otäckt kvar som klorgas.

Human Rights Watch rapporterade redan i våras om detta, men fick ingen uppmärksamhet. Sedan har OPCW nämnt samma sak och nu till sist även Institute for the Study of War, ISW, som är en av de bäst uppdaterade tankesmedjorna i Washington när det gäller kriget i Syrien. Enligt ISW skulle de senaste attackerna skett nu i oktober.

Alla dessa rapportörer är försiktiga i sina slutsatser, nästan överdrivet försiktiga. De vittnesmål som Human Rights Watch har samlat in är trovärdiga. För egen del gör jag bedömningen att attackerna verkligen har skett.

Den här gången kan det inte heller råda något tvivel om att det är Assadregimens trupper som är ansvariga eftersom bomberna har släppts från helikoptrar, vilket inga rebeller har tillgång till. Bomberna är så kallade tunnbomber (barrel bombs).

Kemiska vapen är något av det vidrigaste man kan tänka sig. Följaktligen är de också förbjudna enligt internationell rätt. Assadregimen har undertecknat konventionen mot kemiska vapen och gör sig därför skyldig till brott mot folkrätten.

Tyvärr ingrep ingen mot Assad förra året när rebellerna utsattes för en attack med nervgas. USA:s president hade talat om en röd linje som inte skulle överträdas, men när det väl kom till kritan var han inte villig att sätta makt bakom orden. Nu ser vi resultatet. Kemiska vapen används igen.

__________________

Pingat på intressant.se.

Dela med andra: