Bäst och sämst bland kommunerna på att ta emot asylsökande: Hela listan

Eftersom jag tror att antalet asylsökande är det som utgör Sveriges största invandringspolitiska utmaning de närmsta åren är det intressant att se hur bördorna fördelas mellan kommunerna. Det är ingen hemlighet att den ersättning som staten betalar ut till kommunerna för varje asylsökande inte täcker de fulla kostnaderna. Därtill uppstår det alltid slitningar mellan lokalbefolkning och asylsökande.

Jag har därför ställt samman en tabell där man kan se vilken kommun som tar hand om flest asylsökande efter befolkningsmängd.

Notera att asylsökande inte är detsamma som flykting. En asylsökande är en person som kommer till Sverige och ber om att få skydd och på så vis erhålla flyktingstatus. Asylsökande är de som bor i Sverige i väntan på beslut från Migrationsverket. Under 2014 kommer dessa att vara fler än 80 000. Ungefär hälften av dem får avslag på sin ansökan. Det tar omkring 10 månader för dem att få besked och under den tiden bor de antingen i anläggningsboenden/asylboenden (s.k. flyktingförläggningar), i lägenheter som kommunen hyr eller på egen hand hos t.ex. släktingar och vänner.

Här finns hela listan som PDF-fil.

Här finns hela listan som Excel-fil.

Källor: Migrationsverket, antal asylsökande, 1 december 2014 och SCB, befolkningsmängd, 31 december 2013.

I nästa blogginlägg kommer jag att till denna lista också lägga röstsiffror på SD i senaste valet och röstsiffror på M.

Läs också mina två tidigare inlägg som handlar om hur SD:s stöd i väljaropinionen påverkas av antalet asylsökande:

Antalet asylsökande och SD:s framgångar i opinionen.

Mer om antalet asylsökande och SD:s framgångar i opinionen.

Och för er som undrar varför jag skriver om det här ämnet: Jag är en moderat lokapolitiker som vill att M ska ta tillbaka de väljare vi förlorade till SD i senaste valet. Det är endast så vi kan få ordning på det parlamentariska kaoset. Den svenska flyktingpolitiken är generös och ska vara så men är i sin nuvarande form inte genomtänkt. Om man vill bevara Sverige som ett generöst flyktingland måste politiken reformeras. Läs också min text: Reformera för att bevara.

______________________
Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Bäst och sämst bland kommunerna på att ta emot asylsökande: Hela listan”

  1. Intressant vore oxå att se hur detta korrelerar mot medelinkomsten i respektive kommun.
    Jag har en känsla av att det är kommuner på nedgång med många lediga lokaler som främst tar emot asylsökande.

    Affärsidén skulle då vara att nyanlända får bo i avfolkningsbyggder tills de lärt sig svenska och sedan får de flytta till orter där de finns jobb. Vet ej om det är så det är tänkt, men det skulle i så fall vara en förklaring

  2. Ett mer rättvist system har man i Belgien. Asylsökande fördelas jämnt över alla kommuner efter befolkningsmängd. Kommuner som inte vill ta emot sina asylsökande/flyktingar ansvarar själv för att upphandla boende i annan kommun

  3. Intressanta idéer. Diskussionen här har ju tvyvärr fastnat i meningslösheter om det parlamentariska spelreglerna.

  4. Det är redan kört. Decemberöverenskommelsen har satt spiken i kistan. Sd kommer gå om Moderaterna väldigt snabbt. Vårt land är redan kört så då kan man likväl rösta på Sd som nu får sin normalitetsstämpel i och med att de nu snart är sveriges andra största parti. det är väljarna som gör partiet. Sd kommer ses som ett nytt högerparti. Rasist, fascistkortet är överspelad. Ingen bryr sig längre. Pk-vänstern har sett till det. Jag är själv nu en ny SDare från moderaterna. Det partiet har svikit mig och batra visar att hon egentligen är vänster. Farväl M. Jag är med på Sd tåget som nu ses som vårt enda demokratiska hopp. Som man bäddar får man ligga får man säga.

    Och förut har jag sagt jag aldrig kommer rösta på Sd.

Kommentarer är stängda.