Ryssland är en diktatur

Sent på fredagkvällen kom den tragiska nyheten: Den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov är död. Han mördades på öppen gata i Moskva. I och med detta finns det ingen anledning längre att hymla. Ryssland under Vladimir Putin är en diktatur.

Марш_за_мир_и_свободу_(11)

Jag fick möjlighet att träffa Nemtsov i samband med Frivärlds säkerhetspolitiska konferens våren 2013. Vi hade en panel om Ryssland och Nemtsov var märkligt nog positiv. Det fanns inte mycket Putin kunde göra, menade han, apropå den interna demokratiska utvecklingen i landet. Det här var ett år efter 2012 års demonstrationer. Men också ett år före Rysslands annektring av Krim och invasion av östra Ukraina.

Det finns nu en lång serier av mördade journalister och oppositionspolitiker i Ryssland. Det går inte längre att säga att det bara är en slump, att det rör sig om kriminella element. Jag har nyligen läst boken “Putin’s Kleptocracy” av Karen Dawisha som sammanfattar Putins väg till makten. Ryssland styrs av ett gammalt KGB-gäng som efter Sovjetunionens fall byggde upp ett nytt styre byggt på korruption. Gänget sörjer Sovjetimperiets undergång och vill återställa Rysslands storhet, men i första hand vill man ha pengar, pengar och åter pengar.

Den styrande regimen tål inte oppositionspolitiker av det enkla skälet att om det blir ett maktskifte finns det risk för att regimens ändlösa räcka av skumraskaffärer avslöjas. Det skulle bli raka vägen i fängelse för Putin och många av hans vänner. I sann Sovjetkommunistisk anda har därför Boris Nemtsov, en av de få kvarvarande möjliga utmanarna till Putin, mördats.

Detta är en sorgens dag för det ryska folket, ett stort och beundrandsvärt folk, beundrandsvärt för det som är detta folks sanna storhet: musik, litteratur, vetenskap, konst. Vladimir Putin är detta folks skamfläck.

Här kan man se Boris Nemtsov på Frivärlds säkerhetspolitiska konferens 2013.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Ryssland är en diktatur”

  1. Du är så naiv även om din intention är god. När CIA offentliggör sina hemliga dokument om 50 år (som golf of tonkin, kontrast och många tusen andra ) kommer du att inse att du pekar på fel diktator. Om vi lever till dess dvs…och nej, jag gillar inte Putin heller!

  2. Att någon annan än Vladimir Putin kan ses som huvudmisstänkt för mordet på Boris Nemtsov är omöjligt. Att skylla på CIA är lika intelligent som att säga att det skulle vara den världsjudiska konspirationen, frimurarna eller marsmänniskor.

  3. Så du vet den absoluta sanningen. Bra för dig. Under tiden rekommenderar jag att du läser på historien om CIAs inblandning bakom statskupparna i Iran, Chile. Kriget i Korea. Vietnam, Irak, libyen och kuppen i ukraina. sen när du har läst på de delvis offentliga dokumenten, kan du kanske omvärdera din absoluta sanning med lite självdistans.
    För din info är Putins approval rate på hela 80% i ryssland
    så man kan inte säga att Putin direkt är desperat. lycka till!

  4. Majid, varför tror du att du sitter inne med den enda sanningen? Vilka bevis har du för att CIA skulle ha mördat Nemtsov? Att sitta och tycka saker lite löst kan vem som helst göra. CIA har anklagats för snart sagt allt: HIV, 11-septemberattentatet, ISIS och Gud vet vad. Att komma dragandes med ytterligare en anklagelse blir bara löjligt, särskilt som man inte kommer med någon form av bevis.

Kommentarer är stängda.